A koronavírus hatásai a mindennapi életünkre

A koronavírus hatásai a mindennapi életünkre

Győri iroda | Innováció

Az esemény a koronavírus hatásait vizsgáló győri sorozat második alkalmaként a pandémia társadalmi következményeit, közelebbről pedig annak a társadalmi alrendszerekre, s a mindennapi életre gyakorolt tartós és átmenti hatásait igyekezett körbejárni. A 2021. március 17-én lezajlott online beszélgetés meghívottja Dr. Rab Árpád Szörény, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, illetve a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének vezető kutatója, míg moderátora Kocsev Bence, az Antall József Tudásközpont győri irodavezetője volt.

Noha a koronavírus járvány társadalmi hatásai sok tekintetben még mindig kiszámíthatatlanok, az eddigi tapasztalatok alapján valamiféle körvonalak azért már kezdenek kirajzolódni. A beszélgetés elsődleges célja tehát az volt, hogy egy trend-, és jövőkutató társadalomtudós szemüvegén keresztül bemutatásra kerüljenek a járvány hatására megindult legfontosabb társadalmi változások.

A beszélgetés egy rövid expozéval kezdődött, amelyben hazai primer adatok felhasználásával elemzésre kerültek egyes, a járvány hatására kialakult olyan új működési stratégiák mint a távolléti oktatás, vagy a távmunka. Az ezt követő diszkusszió kitért arra, hogy mennyiben volt előrelátható és előrejelezhető a mostani járvány, illetve hogy a jelenleg zajló strukturális átalakulás mennyiben produkál tartós társadalmi változásokat. A beszélgetés résztvevői ezt követően részletesebben is kitértek arra, hogy a járvány hatására még inkább felgyorsult digitalizációs és egyéb tendenciák következtében milyen változások prognosztizálhatók a munka és az oktatás szférájában. Megvitatásra került továbbá, hogy miként segíti a kultúra az emberiség túlélését, illetve annak a kérdése, hogy egy globalizációs prizmán keresztül értelmezve milyen átalakulásokhoz vezetnek a mostani folyamatok, s ebben mi lesz a szerepe az olyan territorializációs formáknak mint például a nemzetállam.

 

NÉZD VISSZA A TELJES BESZÉLGETÉST!

Győri iroda