AJTK Innováció: Nemzeti űrstratégia és magyar érdekek a világűrben

AJTK Innováció: Nemzeti űrstratégia és magyar érdekek a világűrben

Tehetséggondozás és innováció iroda | Innováció

Az AJTK Innováció online eseményén Magyarország űrtevékenységeit, a magyar űripar törekvéseit, lehetőségeit és realitásait, valamint annak társadalomra gyakorolt hatását és jelentőségét elemezzük. Az esemény előadói Dr. Rab Árpád Szörény és Dr. Bacsárdi László volt.

Dr. Rab Árpád vezető kutató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetében, egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetemen és kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelyében.

Dr. Bacsárdi László egyetemi docens, laborvezető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratóriumában és a Magyar Asztronautikai Társaság – MANT alelnöke.

Az előadást Dr. Rab Árpád Szörény kezdte, aki egy rövid történelmi elhelyezéssel indította a prezentációját, majd az űr kutatás, az új űr korszakának társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálta, szó volt az nemzetek együttműködéséről, és annak természetéről.

Dr. Bacsárdi László előadásában, az űrtechnológiáról, az űrben lévő lehetőségekről, volt szó részletesebben a kisműholdak szerepéről, az ESA-val való kapcsolatunkról, válogatott űrtávközlési területekről és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Az esemény rendkívül érdekes volt, ezt az is mutatta, hogy rengeteg kérdés érkezett az előadókhoz a Facebookon és a Zoomon. Ilyen például, hogy:

  • Inkább az összefogás, vagy a széthúzás és egy új hidegháború figyelhető meg az űrkutatásban?
  • Az új technikák, képek közelebb viszik az érdeklődőket a környezeti problémákhoz?

Az esemény utolsó 20 percében az előadók készséggel válaszoltak a résztvevők és a moderátorok kérdéseire.

Tehetséggondozás és innováció iroda