Antall József Summer School 2021

Antall József Summer School 2021

Európai kapcsolatok iroda | Tehetség

A kilencedik alkalommal megrendezett Antall József Nyári Egyetemre 2021-ben június 21 és 24. között került sor, a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online formában. Az  eseményen közel 50 diák vett részt, akik elsősorban a V4 és a Nyugat-Balkán országaiból jelentkeztek be a kifejezetten erre az alkalomra tervezett online konferenciaplatformra, de többen vettek részt Olaszországból, Németországból és Törökországból is. Az online nyári egyetemen továbbá számos hazai és külföldi szakértő és kutató is felszólalt előadások, panelbeszélgetések, illetve workshopok formájában. Az esemény a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának támogatásával, valamint Civikos Platformmal, a Slovak Foreign Policy Association-nel és a prágai Centre of European Studies-zal együttműködésben valósult meg.  

A 2021-es Antall József Nyári Egyetem fókuszában a Visegrádi Négyek és a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója  mellett a nyugat-balkáni országok álltak. Az esemény a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának kérdését helyezte előtérbe, párhuzamot vonva a V4-ek sikeres EU és NATO csatlakozásával. A program igyekezett rámutatni azokra a tapasztalatokra és jó gyakorlatokra, melyekkel a V4 példaként szolgálhat a Nyugat-Balkán számára. Emellett pedig a panelbeszélgetések során a pandémia Európai Unióra gyakorolt hatásáról és a vakcinákkal kapcsolatos kérdésekről is szó esett. A programban több mint 40 előadó vett részt, akik előadások, panelbeszélgetések és workshopok keretében osztották meg értékes gondolataikat a diákokkal. A konferenciaplatform lehetővé tette, hogy a résztvevők kérdéseket tegyenek fel, vagy hozzászólásokat fűzzenek az előadásokhoz.

Az online formában megrendezett nyári egyetem első napján Michael Winzer a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának képviseletvezetője köszöntötte elsőként a diákokat, ezt követően pedig Varju Krisztina, Magyarország 2021-2022-es évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa ünnepélyesen megnyitotta az eseményt. A köszöntők után a diákok a nyári egyetem első panelbeszélgetését hallhatták, melyet Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője moderált, Bogdan Góralczyk a Casimir Pulaski Foundation vezető kutatója, valamint Frank Spengler a Mathias Corvinus Collegium tanácsadója részvételével.

A négy nap alatt számos neves előadót köszönthettünk, köztük Szilágyiné Bátorfi Editet, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatóját, Tomáš Strážay-t a Slovak Foreign Policy Association igazgatóját, Donika Eminit a Civikos Platform igazgatóját, és Jarolim Antalt a Centre of European Studies igazgatóját.

A szakmai előadásokon, panelbeszélgetéseken és workshopokon túl a résztvevőknek lehetősége nyílt arra is, hogy kvízek, kérdőívek és egy online városnézésen keresztül gyarapítsák és mérjék össze tudásukat Közép-Európáról, a Nyugat Balkánról és Budapestről.

Az esemény a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Európai kapcsolatok iroda