Az Egyesült Királyság jövője—KKE partnerség?

Az Egyesült Királyság jövője—KKE partnerség?

Európai kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Antall József Tudásközpont online panelbeszélgetést szervezett „Az Egyesült Királyság jövője—KKE partnerség?” címmel, 2021. május 18-án, Őexcellenciája Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete; Przemysław Biskup, a ’Polish Institute of International Affairs’ elemzője, valamint Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetőjének részvételével. A beszélgetést Alessandro D’Onofrio, az Antall József Tudásközpont vezető kutatója moderálta.

Egy kihívásokkal teli év végén végre megszületett az EU és az Egyesült Királyság közötti Brexit-megállapodás. Az új szabadkereskedelmi megállapodás (FTA), amely az Európai Unió és a szigetország viszonyát határozza meg, számos olyan kérdést hagyott megoldatlanul, amelyek újabb megállapodásokat sürgetnek. Mindeközben a koronavírus-járvány, amely az Egyesült Királyságot különösen súlyosan érintette, a döntéshozatali folyamatot is az egészségügyi szükséghelyzetekhez kötötte. Annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzet számos kihívást jelent, az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy új kapcsolatokat építsen korábbi és új partnerekkel. E tekintetben Londont számos közös érdek köti össze a kelet-közép-európai országokkal, ahol a partnerséget olyan hasonló érdekeltségű államokkal kívánja megszilárdítani, amelyekkel több szempontból is lehetőség nyílna az együttműködésre. Milyen lesz az Egyesült Királyság viszonya a kelet-közép-európai országokkal? Milyen érdekek fűzik össze a régiót az Egyesült Királysággal? Melyek azok a legfontosabb lehetőségek, amelyekhez az EU régióbeli tagállamai az Egyesült Királysággal való partnerséggel juthatnának? A panelbeszélgetés előadói ezeket, illetve hasonló, az Egyesült Királyság jövőbeni partnerségi kapcsolatait érintő kérdéseket jártak körül, különös tekintettel a kelet-közép-európai országokra.

Amennyiben többet szeretne megtudni az Egyesült Királyságról, és az ország jövőbeni együttműködési terveiről, tekintse meg a teljes videót:

 

Európai kapcsolatok iroda