Caj Fang: A kínai reform és nyitás – Negyven év tapasztalata című könyvének bemutatója és kerekasztal-beszélgetés

Caj Fang: A kínai reform és nyitás – Negyven év tapasztalata című könyvének bemutatója és kerekasztal-beszélgetés

Könyvműhely | Könyvbemutatók

Az Antall József Tudásközpont, a Kína-KKE Intézet és az Európai Tanulmányok Intézet (Kínai Társadalomtudományi Akadémia) közös szervezésében került megrendezésre Caj Fang: A kínai reform és nyitás – Negyven év tapasztalata című könyvének kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött bemutatója 2019. október 29-én a Tudásközpont előadótermében.

 

Csepregi Zsolt (nemzetközi igazgatóhelyettes, AJTK) és Chen Xin (igazgatóhelyettes, Európai Tanulmányok Intézet, Kínai Társadalomtudományi Akadémia) köszöntője után Pei Changhong (Gazdaságtudományi Intézet korábbi igazgatója, Kínai Társadalomtudományi Akadémia) tartott vitaindító előadást, melyben kiemelte, hogy a kínai „reform és nyitás” sikere az állami és magánkézben levő tulajdonok egyensúlyának köszönhető.

A kerekasztal-beszélgetésben Őexc. Kusai Sándor (Magyarország volt pekingi nagykövete), Eszterhai Viktor (senior kutató, Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány), Wang Liejun (igazgatóhelyettes, Társadalomfejlesztési Osztály, a KNK Államtanácsának Fejlesztési Kutatóközpontja) és Yao Yu (tudományos munkatárs, Gazdaságtudományi Intézet, Kínai Társadalomtudományi Akadémia) vettek részt, a moderátor Papp Viktória Anna (nemzetközi kapcsolatok referens, Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont) volt.

A beszélgetés kezdetén az előadók rávilágítottak arra, hogy miért volt szükségszerű a kínai „reform és nyitás” politikájának bevezetése. Őexc. Kusai Sándor kiemelte, hogy a reformfolyamatok beindításában az előző gazdasági modell kudarca és a kínai társadalom közös kreatív erőfeszítése játszott kulcsszerepet, továbbá, hogy a kínai csoda lényegében a kínai gazdasági rendszer egyediségének köszönhető, ami egészében nem lemásolható, de bizonyos elemei átemelhetők és igazíthatók más rendszerekhez is. Wang Liejun hozzátette, hogy a tervgazdaság eredményei – pl. abban a tekintetben, hogy a vidéki lakosság a városokba áramolhatott – is hozzájárultak a jelenlegi rendszer sikerességéhez. Eszterhai Viktor elsősorban a modernizációban látta a reformok kulcsát, Yao Yu pedig kiemelte a gazdasági reformok mellett, a társadalmi változások szerepét is.

A továbbiakban az előadók Kína gazdasági erejének, sikerességének okait fejtették ki. Wang Kína eredményességét a centralizáció és decentralizáció egyensúlyában látta. Őexc. Kusai Sándor hangsúlyozta, hogy Kínától az új rendszer kialakulásához vezető módszert érdemes „eltanulni,” nem a konkrét intézkedéseket. Kína jövőbeni gazdasági fejlődése kapcsán Wang kifejtette, hogy az öregedés túl gyors Kínában, ami kihívást jelent a gazdaság számára, a megoldást pedig a munkaerő minőségének fejlesztésében látja.

Könyvműhely