Fireside Chat: Central Europe through an American Lens

Fireside Chat: Central Europe through an American Lens

Biztonságpolitika iroda | Könyvbemutatók

2019. május 29-én a „Central Europe and the Visegrad Cooperation” c. tankönyvének megjelenése kapcsán az AJTK a Pepperdine University-vel közösen „Fireside Chat: Central Europe through an American Lens” címmel beszélgetést rendezett az USA-V4 kapcsolatokról a Los Angeles-i City Clubban. 

Megnyitóbeszédében Antall Péter igazgató Ronald Reagan örökségét méltatta, különös tekintettel az elnök régiónk szabadságáért való kiállására, Széles Tamás főkonzul pedig a magyar-amerikai viszony javulásának folyamatát részletezte.

A beszélgetés során a Pepperdine School of Public Policy részéről Robert Kaufman professzor kérdezte Dr. Stepper Pétert, az AJTK kutatóját és a bemutatott V4 tankönyv szerkesztőjét számos, a két ország kapcsolatát érintő ügyről. Bevezetőjében Kaufman a kelet-közép-európai régiót Kína, Oroszország és Irán szempontjából is kulcsfontosságúnak nevezte, a V4 Együttműködést pedig „alulértékelt”-nek az USA külpolitikájában. Kérdésére, hogy a NATO-nak mi a jelenlegi megítélése Magyarországon, Stepper Péter elmondta, hogy néha nehéz megérteni, pontosan mik is az USA elvárásai pl. a haderőfejlesztés jellegét illetően.

A kérdésre hogy az EU mit tehet a kínai gazdasági és politikai törekvések korlátozására, Stepper Péter elmondta, hogy az Európai Bizottságban vannak főként nyugati erőfeszítések egyes kínai cégek előretörésének korlátozására, de ennek pl. eszköze lehetne egy TTIP-hez hasonló egyezmény is.

Szó esett továbbá a Trump kormányzat által képviselt külpolitikai váltásban rejtő lehetőségekről is. A Trump adminisztráció preferenciája a bilaterális tárgyalások iránt jó lehetőség a különböző EU tagállamok számára fontos kérdések hangsúlyozására, ami a különösen sokat segíthet a korábban említett „alulértékelt” Visegrádi Együttműködés országai által kulcskérdésként kezelt ügyek láthatóságának növelésében.

 

Biztonságpolitika iroda