Internet Generation Forum 2019

Internet Generation Forum 2019

Fenntartható fejlődés iroda | Fenntarthatóság

A Nemzetközi Távközlési Egyesület szervezésében évente megrendezésre kerülő ITU Telecom World konferencia keretében, melynek idei fő témája a fő témája az innováció és a konnektivitás volt, az Antall József Tudásközpont is képviseltette magát. Az IKT közösség globális platformján „Emerging Climate Disaster Technologies” címmel hallhatott a közönség szakértői panelbeszélgetést, mely az éghajlati modellezés, az időjárás-előrejelzés és a telekommunikációs szolgáltatások területének összefonódását tárgyalta.

A téma egyre relevánsabbá válik, hiszen a szélsőséges időjárási események számának növekedésével egyre növekszik azon technológiák iránti igény, melyek segítségével képesek vagyunk megfelelő időben reagálni szaporodó extrém időjárási jelenségekre.

Szépszó Gabriella, a Magyar Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Modellezési Osztályának vezető meteorológusa kiemelte a regionális és a globális időjárási minták főbb megfigyelt változásait. Felhívta a figyelmet a változó globális hőmérsékletre, amely környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a jégsapkák olvadásához, valamint a csapadék mennyiségének és földrajzi eloszlásának változásához és extrém időjárási viszonyokhoz vezet. A változó időjárási viszonyok megismerése érdekében egy integrált előrejelző rendszer, az OpenIFS kidolgozásán dolgozott az elmúlt években, amelyet jelenleg is széles körben használnak a meteorológiai oktatás területén. A szoftver egy komplex, korszerű numerikus időjárás-előrejelzési modell felhasználásával, különféle komplex megközelítésekkel képes pontosabb előrejelzéseket készíteni. Ezen szoftverek kidolgozásának fő gondolata az, hogy hozzájáruljon a jól képzett fiatal szakemberek továbbképzéséhez a meteorológiai modellezés területén.

Pátkai Zsolt a Magyar Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) polgári veszélyhelyzet kezelésében való szerepét emelte ki, Zsolt 2015 óta felel az OMSZ és a Nemzeti Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közötti együttműködésért. Hangsúlyozta, hogy az OMSZ nyilvános weboldalán található időjárási veszélyjelző rendszer tömeges értesítési rendszerként és háttérinformációs rendszerként is szolgál más intézmények számára. Zsolt többek között megemlítette a Meteoalarm nevű weboldalt is, amely a legrelevánsabb információkat tartalmazza az Európában várhatóan szélsőséges időjárásra való felkészüléshez. Az oldal riasztásokat ad ki szélsőséges időjárási jelenségek várható előfordulásáról, például heves esőzésekről, árvízkockázatról, erős zivatarokról, hőhullámokról, ködről, havazásokról vagy szélsőséges hidegről. Ezekre az előrejelzésekre kiemelt szükség van, természeti katasztrófa nyilvánvalóan bekövetkezhet fejlett vagy fejlődő országokban is, egyikünk sem ringathatja magát abba az illúzióba, hogy teljes biztonságban van. A természeti katasztrófa bekövetkezésének első óráiban történő megfelelő reagálás pedig kritikus fontosságú.

Wéber Mátyás, a KPMG menedzsere különböző sugárzási spektrumok árazásával valamint az ehhez kapcsolódó aukciós módszertan fejlesztésével kapcsolatos projektekkel foglalkozik, emellett részt vett az 5G spektrumhoz kapcsolódó munkákban a magyar telekommunikációs szektorban. Megemlítette, hogy a Magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019 júliusában elindította az 5G-spektrum engedélyekre vonatkozó aukciós eljárását. A résztvevők ez év szeptembertől nyújthatják be spektrum-licenszekre vonatkozó ajánlataikat. Mátyás kiemelte az 5G spektrum fejlesztésének természeti katasztrófák kockázatkezelésében játszott szerepét. Megemlítette azt is, hogy az adatok pontatlan nyomon követése értékes időt vehet igénybe a városok számára az előkészületekben is, e tekintetben szakértői körökben már többen aggodalmuknak adtak hangot. Hangsúlyozta azonban, a megfelelően kiépített 5G technológia nagyban segíthet polgári védelmi mechanizmus során a veszélyhelyzet-reagálási központokat, mivel például az evakuálási tervek és más vészhelyzeti protokollok megfelelő előrejelzést és gyors információfeldolgozást igényelnek, ez pedig időt ad a városokvezetésnek a felkészülésre. Az IKT fejlődése a probléma kis szelete, de a megoldás hatalmas része is lehet.

Az előadók szerint az infokommunikációs technológia lehet az egyik leghatékonyabb eszköz, amelyet az emberiség jelenleg birtokol a lehetséges éghajlati katasztrófák elkerülése érdekében. Az IKT valódi és elérhető lehetőség emberi életek megmentésére, ezért nem szabad elszalasztani a telekommunikációs szektor nyújtotta lehetőségek teljes kiaknázását.

Fenntartható fejlődés iroda