Kína a járvány után

Kína a járvány után

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Intézetünk Kül- és Biztonságpolitika Első Kézből elnevezésű programsorozatának keretében 2020. december 1-jén került megrendezésre a „Kína a járvány után” címet viselő online beszélgetés. Az eseményen Salát Gergely és Eszterhai Viktor Kína-szakértők Miklós Norbert, az Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda munkatársának moderálása mellett fejtették ki véleményüket arról, hogy várhatóan milyen rövid- és hosszú távú gazdasági, politikai és társadalmi következményei lesznek a pandémiának az ázsiai országra nézve.

A beszélgetés nyitásaként a résztvevők kijelentették, hogy a szigorú kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Kínában gyakorlatilag már nincs járvány, és az ország a vakcinafejlesztés terén is kedvező helyzetben van. Ami a pandémia gazdasági következményeit illeti, a globális kereskedelembe mélyebben integrálódott kínai vállalatokat sújtotta leginkább a jelenlegi válság, azonban a negatívumok ellenére a Kínai Kommunista Párt támogatottsága az egészségügyi és gazdasági válság sikeres kezelése nyomán összességében nőtt az országban. A szakértők egyetértettek abban, hogy a probléma átpolitizálása világszerte rontotta a járványkezelés hatékonyságát, miközben az ázsiai ország globális megítélése egyértelműen romlott, elsősorban a félresiklott „maszkdiplomácia” miatt.

A résztvevők végül kifejtették véleményüket a közeljövőt illetően. Kína mára vitathatatlanul a világgazdaság egyik központja, ami globális politikai szerepvállalásának elkerülhetetlen átalakulását eredményezi. A szakértők meglátásai szerint az ország stratégiai céljainak és projektjeinek megvalósítását nem befolyásolja majd a jelenlegi válság, és a Biden-adminisztráció Kína-politikája sem hoz majd gyökeres irányváltást az amerikai-kínai kapcsolatokban.

Vendégeink

SALÁT Gergely, Intézetvezető, Nemzetközi és Politikatudományi Intézet, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

ESZTERHAI Viktor, Senior kutató, Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatóintézet

Moderátor: MIKLÓS Norbert, Nemzetközi kapcsolatok referens, Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont

 

Nézd újra a beszélgetést! 

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda