Kutatók Éjszakája 2021: Régi-új kérdések a nemzetközi kapcsolatok világából

Kutatók Éjszakája 2021: Régi-új kérdések a nemzetközi kapcsolatok világából

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Intézetünk 2021-ben immáron harmadik alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakája elnevezésű, Európa-szerte megrendezett programsorozaton, amely idén szeptember 24-én került megszervezésre. A „Régi-új kérdések a nemzetközi kapcsolatok világából” című online esemény keretein belül megtartott rövid előadásokon keresztül szakértőink betekintést nyújtottak az érdeklődők számára kutatási területeik legizgalmasabb kérdéseibe.

A rendezvényt Korpics Fanni nyitotta, aki előadásában Franciaország nyelvi és kulturális sokszínűségének történelmi okait mutatta be. Őt Dobrowiecki Péter követte, aki a nyugat-balkáni országok közötti kulturális és etnikai különbözőségekből adódó konfliktusokat és azok lehetséges megoldásait vázolta. Ezután Pál Zsombor Szabolcs fejtette ki, hogy milyen tényezők és történelmi tapasztalatok alakították Portugália európai uniós politikáját, majd Herédi Elinára került a sor, aki előadásában globális perspektívából közelítette meg az európai klímavédelmet. A sorban Krajcsír Lukács előadása következett, amely a méltatlanul mellőzött zambiai holdprogram történetével foglalkozott, majd Kocsev Bence elemezte, hogy milyen hatással volt ezidáig a koronavírus-világjárvány a globalizáció folyamatára. Ezt követően Szilvási Simon tartott előadást „Az északkeleti átjáró – Lehetőségek és realitások” címmel, majd Izrael 2021-es bel- és külpolitikai átalakulásának jelentőségét ismertette a közönséggel Csepregi Zsolt. Őt Hamar Balázs követte, aki az észak-koreai éhínségről tartotta meg előadását, kitérve az ENSZ válságkezelő szerepére. Végezetül Miklós Norbert digitális jüanról szóló előadását követően Gulyás Zsófia értékelte a Mekong diplomáciai szerepét Kína és a Mekong-menti délkelet-ázsiai országok kapcsolatában.

A több mint négyórás előadássorozat rendkívül változatos volt: kutatóink könnyedebb és komolyabb hangvételű témákon keresztül mutatták be a nemzetközi kapcsolatok világát.

 

Az esemény a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Globális kapcsolatok iroda