"Magyar emlékek Izraelben" könyvbemutató // "השקת הספר "מורשת הונגרית בישראל

Könyvműhely | Könyvbemutatók

2019. október 17-én, a Tel-Avivi Magyar Napok keretében mutatta be az Antall József Tudásközpont és Magyarország Tel-Avivi Nagykövetsége Novák Attila és Shiri Zsuzsa Magyar emlékek Izraelben című kötetének héber nyelvű kiadását. A könyv az AJTK Könyvműhely nagy sikerű Magyar emlékek-sorozatának harmadik darabja, amely a Magyarországot és Izraelt összekötő mély történelmi és társadalmi kapcsolat tárgyi és szellemi emlékeit dolgozza fel és mutatja be, különös tekintettel a magyar zsidóság hozzájárulására a zsidó állam születéséhez és fejlődéséhez.

Az eseményt Őexc. Benkő Levente Csongor, Magyarország tel-avivi nagykövete nyitotta meg, aki rövid köszöntőjében méltatta a Magyar emlékek Izraelben projektet.

Prof. Daniel Hershkowitz rabbi, Izrael közszolgálatért felelős biztosa, aki maga is magyar gyökerekkel rendelkezik, és a magyar–izraeli kapcsolatok régi ápolója, előadásában kiemelte a kötet hiánypótló voltát, valamint üdvözölte a héber nyelvű kiadás megjelenését, miáltal még több olvasóhoz juthat el ez a nagyszerű könyv és emlékanyag.

Dr. Novák Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a kötet egyik szerzője mesélt a könyv születéséről, a bemutatott helyszínek és személyek kiválasztásáról és azokról az élményekről, amelyeket átéltek szerzőtársával és a könyv fotósával az emlékhelyek bejárása során. Külön örömét fejezte ki az irányban, hogy olyan ortodox zsidó közösségekbe is eljuthattak, amelyek amúgy rendkívül zártak a kívülállók számára.

Shiri Zsuzsa, az MTI izraeli tudósítója, a könyv másik szerzője beszélt a kortárs izraeli magyar közösségekről és hagyományápolásról, valamint érzékletesen bemutatta a magyar alapítású kibucok egykori és mai világát. 

Mindkét szerző hangsúlyozta, hogy ez a kötet nem egy szokványos bédekker, amely az ismert turistalátványosságokat veszi sorra. Egészen újszerűen és egyedien közelítették meg az útikönyvírás műfaját, így e kötet kifejezetten a magyar emlékekre és emlékezetre épül – vallástól függetlenül. Novák Attila egy közönségkérdésre reagálva külön elmondta, hogy egyáltalán nem volt céljuk a felekezetek szerinti felosztás, csupán a magyarságot mint összekötő kapcsot keresték kutatásaik során.

Az előadásokat követően Csepregi Zsolt Izrael-szakértő, az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese, az esemény konferansziéja a színpadra hívta Danziger Dániel fotográfust, a kötet képanyagának készítőjét, továbbá a könyv felelős szerkesztőjét, Árkos Esztert, aki összefogta a kötet elkészítésében közreműködő stábot.

Az előadások héber, illetve magyar nyelven hangzottak el. Az esemény tolmácsa a kitűnő, héber–magyar tolmács, Grosser Tamás volt.

Büszkék vagyunk arra, hogy a héber nyelvű Magyar emlékek Izraelben kötetet Izrael legnagyobb könyvterjesztője, a Steimatzky könyvesbolthálózat fogja árusítani egész Izraelben, várhatóan 2020 elejétől.

Könyvműhely