Okazaki Kumiko előadása a kelet-ázsiai régió gazdasági fejlődéséről és a regionális együttműködésről

Okazaki Kumiko előadása a kelet-ázsiai régió gazdasági fejlődéséről és a regionális együttműködésről

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

2019. december 13-án, pénteken az Antall József Tudásközpontban tett látogatást Okazaki Kumiko asszony, a japán Canon Institute for Global Studies kutatási igazgatója. Okazaki asszony a kelet-ázsiai régió gazdasági fejlődéséről és a regionális együttműködésről tartott előadást, amelyet egy, az Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda szakértőivel folytatott szakértői workshop követett. A workshop résztvevői a régió gazdasági, kereskedelmi és társadalmi jellemzőiről értekeztek.

Okazaki asszony előadásában kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy bár az ázsiai gazdaságok jelenleg stabilnak mondhatóak, a kínai gazdaság lassulása és az amerikai-kínai kereskedelmi háború messzemenő hatással lesznek a környező országokra is. Ebben legfőképp az ASEAN országok érintettek, amelyek gazdasági fejlődése nagyban függ a kínai befektetésektől. Japán esetében egy pár éve stagnáló gazdaságról beszélhetünk, azonban az idén kialakult, félvezetőket és egyéb high-tech ipari kémiai anyagokat érintő kereskedelmi szabályozások szigorítása okozta helyzet nagyobb nyomást fog gyakorolni a kereskedelemre, mint az megszokott. Ennek az az oka, hogy ahogy a Huawei vállalat iránti bizalom csökken az amerikai fél szemében, Japánnak úgy külön exportcsatornát kell nyitnia az USÁ-nak, ezáltal növelve a kiadásokat.

 

Ezzel párhuzamosan a résztvevők egyetértettek abban, hogy Kínának a gazdaságának fejlesztése érdekében mélyebb problémákat is meg kell oldania, úgymint a szegénység felszámolása, a jövedelmi különbségek növekedésének, vagy az idősödő társadalom kihívásainak kezelése. Ebből a célból strukturális átalakításokra egészen biztosan szükség lesz. Az előadó mindemellett hangsúlyozta, hogy az északkelet-ázsiai országoknak igazítaniuk kell a társadalombiztosítási rendszerüket az új társadalmi kihívásokhoz, és szükséges lesz a délkelet-ázsiai országok változatlanul fiatal munkaképes lakosságának olyan gazdasági bevándorlási politikát nyújtaniuk, amelynek a segítségével pótolhatják a kieső munkaképes lakosságukat.

 

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda