Talent Academy: Kiemelkedően sikeres fiatalok #techszektor

Talent Academy: Kiemelkedően sikeres fiatalok #techszektor

Tehetséggondozás és innováció iroda | Tehetség

Az őszi félév 3. Talent Academy rendezvénye, amely a Kiemelkedően sikerek fiatalok #techszektor elnevezést kapta, 2020. december 7-én, 16:00-tól került megrendezésre online formában.

Olyan középiskolás diákok vettek részt az eseményen, akiket érdekel a mesterséges intelligencia és a robotika, szeretne a későbbiekben a tech szektorban elhelyezkedni és érdeklődnik az informatikai, mechatronika képzések iránt. Kiemelkedően sikeres fiatalok sorozatunk első programján vendégünk Hegyesi Donát és Nagy Balázs volt.

Hegyesi Donát 15 évesen építette első alkotását, egy karórát, amely a pontos időn túl mutatta az órarendjét és az aktuális buszmenetrendet is. Középiskolásként 2,5 évig fejlesztett egy pókerező robotot, amely képes volt kártyázni emberekkel a saját fejlesztésű robotkarjának, kamerarendszerének és az ezeket irányító szoftverjének köszönhetően. Az egyetemi tanulmányait mechatronikai mérnök szakon kezdte a BME-n, majd a mesterképzését Angliában, az Imperial College London egyetemen végezte Control Systems szakon 2018-2019-ben. Egyetemistaként kutatási területe az egyensúlyozás és a járás volt, melynek céljából egy saját fejlesztésű, 25 szabadságfokú humanoid roboton dolgozott. Jelenleg robot szoftverfejlesztő mérnökként dolgozik az OnRobot budapesti székhelyén, főként ipari robotkarokhoz készít matematikai algoritmusokat.

Nagy Balázs a BSc és MSc tanulmányai befejeztével 2017-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, mint okleveles mechatronikai mérnök. Jelenleg doktoranduszként kutat, fő kutatási területei az etorobotika és szenzorjelek feldolgozása tanuló algoritmusokkal. Pályája során részt vett több egyetemi projectben és a tech iparban is megfordult. Külföldi tapasztalatait Japánban szerezte, ahol egy elnyert ösztöndíj pályázatnak köszönhetően fél évet töltött a Shizuoka Egyetemen.  

Az előadást Balázs kezdte, aki főként saját tapasztalatairól, a BME-n megtalálható szakirányú képzésekről, a külföldi és az itthoni tanulmányi tapasztalatokról, az egyetemen megtalálható szakkörökről és szervezetekről adott részletes bemutatást a középiskolások számára. Az esemény második felében Donát mesélt arról, hogy mi a helyzet jelenleg a tech szektorban, neki milyen tapasztalatai voltak, egészen középiskolás korától kezdve. Részletesen számolt be a projektjeiről, egészen fiatal korától kezdve. Megosztotta egyetemi tapasztalatait, mint itthon és külföldön egyaránt. Mesélt arról is, hogy hogyan fejlesztette magát, hogyan tanult kezdetben segítség nélkül.

Az eseményt pedig a diákok kérdéseivel zártuk, akik Zoomon és Facebookon is kérdezhettek az előadóktól.

Tehetséggondozás és innováció iroda