Törökország EU csatlakozási folyamata és az előtte álló út

Törökország EU csatlakozási folyamata és az előtte álló út

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezésében 2020. december 3-án került megrendezésre a Törökország EU csatlakozása és az előtte álló út című online konferencia.

A konferencián elsőként CSEPREGI Zsolt, az AJTK nemzetközi igazgatóhelyettese, majd Őexc. Ahmet Akif OKTAY, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte a résztvevőket. Az esemény első panelbeszélgetése Az EU bővítésének dinamikái és Törökország csatlakozási folyamata történelmi perspektívából címet viselte, résztvevői pedig Zafer MEŞE, a SETA – Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatások Alapítványának berlini koordinátora, valamint EGERESI Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa voltak, míg a moderátor szerepét KOZMA Tamás, az AJTK Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Irodájának vezetője töltötte be. Az eszmecsere során az előadók áttekintették Törökország EU csatlakozási folyamatának alakulását, körüljárták az EU bővítését érintő legfontosabb kérdéseket, illetve azonosították azokat a tényezőket, amelyek Törökország csatlakozási folyamatának a megrekedéséhez vezettek.

A második panelbeszélgetés a Jelenbeli kihívások és jövőbeli kilátások a Törökország és az Európai Unió közötti kapcsolatokban címet viselte. Előadóként Enes BAYRAKLI, a SETA – Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatások Alapítványának európai tanulmányokért felelős igazgatója és SZALAI Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet programvezetője és vezető kutatója szólaltak fel, míg a moderátor szerepét EGERESI Zoltán töltötte be. A panelbeszélgetés célja az volt, hogy elemezze azokat az ügyeket, amelyek aktuálisan meghatározzák az EU és Törökország közötti kapcsolatok napirendjét, emellett pedig kitekintést tegyen az EU-Törökország kapcsolatok jövőjére, amelyet egy egyre összetettebbé váló nemzetközi viszonyrendszerben kell értelmezni.

 

Nézd újra a beszélgetést!

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda