Utazz céllal - Önkéntesség 2.0

Utazz céllal - Önkéntesség 2.0

Fenntartható fejlődés iroda | Tehetség

Margit Barna, Project Manager of the Egyesek Youth Association, prepared a really exciting and interactive presentation for the final event of this year's SUSchool series.

Az Egyesek „Veled vagyunk teljesek” szlogenje különösen jól érvényesült az előadás során, mivel a hallgatóság aktívan részt vehetett az egy órás előadásban, kvíz-szerű prezentáció illetve különböző állításokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás formájában, melyhez fizikálisan is különböző álláspontokat foglaltak el az előadóterem különböző szegleteiben.

Margit elmondta, hogy az egyesület fogadó- és küldőszervezetként is működik, képzéseket szervez, illetve külföldre is küld fiatalokat különböző tréningekre. Az Egyesek Kreatív Tér nevű ifjúsági képzőközpontja hosszú távra is fogad külföldről érkező önkénteseket.

A külföldi programokon való részvételre számos különböző területen nyílik lehetőség, mint például média és kommunikáció, készségfejlesztés területén, Európa különböző országaiban. Különböző szociális témák is megjelennek a kínálatban, az önkénteseknek lehetősége van gyerekekkel, idősekkel foglalkozni, sporttáborokban részt venni, vagy éppen a környezetvédelem területén tevékenykedni.

Az uniós programokon való részvétel költségeit döntő többséggel a fogadó szervezet fedezi. Persze nem ritka, hogy bizonyos táborok esetében kell regisztrációs díjat vagy éppen jelképes hozzájárulást fizetni a programban való részvételért, de az élmény és az ott kialakított kapcsolati háló értéke bőven felülírja ezt az összeget.

Margit kiemelte, hogy az Egyesek Egyesület Alliance of European Voluntary Organisation tagsága programjaik megbízhatóságát biztosítja. Egy önkéntes program előtt sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy az adott fogadószervezetnél mit fogunk csinálni, mit is kell pontosan tudni a szervezetről, amelyhez kimegyünk és több hétre elköteleződünk mellette?

A hálózat tagjainak meg kell felelnie bizonyos minőségi kritériumoknak, ilyen például, hogy a programok bizonyos értékeket kövessenek, például környezetvédelem vagy éppen emberi jogok témájában. Alapvető, hogy minden önkéntes program a helyi közösség érdekeit szolgálja, tehát ne fusson bele a jelentkező olyan táborba, aminek effektív haszna a helyi közösség érdekeit tekintve nincs, pusztán a közvetítőcégek üzleti érdekeit szolgálja.
Külön jó hír középiskolás korú hallgatóság számára, hogy az ifjúsági csereprogramokon már 18 év alatt is részt lehet venni, így akár már a következő nyári szünetre is betervezhetnek egy életre szóló élményt. Az előadás végén annál a kérdésnél, hogy ki tervez hasonló önkéntes programon részt venni a közeljövőben, szinte minden kéz a magasba lendült.

Fenntartható fejlődés iroda