Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák

Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Antall József Tudásközpont (AJTK) a Kína—KKE Intézettel közösen rendezte meg 2021. október 26-án a Green Development Action and Policy: European and Chinese Perspectives című konferenciát. Az online formában megvalósuló, két panelből álló esemény elsődleges célja az volt, hogy a meghívott kínai és magyar szakértők segítségével körbejárja Kína és az Európai Unió prioritásait és ambícióit a zöld innováció témakörében. A konferencián elhangzott előadások egytől egyig kihangsúlyozták a fenntartható fejlődés és a környezetbarát megoldások nemzetközi versenyképességben betöltött szerepét, valamint ezek nemzetközi kapcsolatokat formáló erejét.

A rövid megnyitóbeszédeket követően a szeminárium első paneljét Zhang Haibin, a Pekingi Egyetem professzora nyitotta meg vitaindító előadásával, amelynek címe Understanding the Evolution of China’s Role in Its Participation of Last 30 Years’ International Climate Negotiations volt. Őt Csepregi Zsolt, az AJTK igazgatója követte, aki az Európai Unió intelligens városfejlesztési programjainak a zöld átmenetben betöltött szerepéről beszélt. Ezután Jiang Kejun, a National Development and Reform Commission vezető kutatója osztotta meg nézeteit a környezetbarát átállással kapcsolatban a párizsi egyezmény céljainak tükrében. A panelt Varsányi Cecília, az AJTK vezető kutatója zárta The impact of EU's energy and climate policy on the V4 region: Winners or losers? című előadásával.

A második panel első előadását Zhang Youngsheng, a Kína—KKE Intézet vezető kutatója tartotta meg, prezentációjának fókuszában pedig a kínai zöld átmenet és a karbonsemlegesség állt. Ezt követően Huszár András, a Green Policy Center igazgatója szintén a karbonsemlegesség témakörébe merült bele Reality beyond promises - the long and hard process of implementing the carbon neutrality target címmel megtartott előadásában. Zhang Jianyu, a BRI Green Development Institute vezető kutatója Kína kibocsátáskereskedelmi rendszerének fejleményeiről és jövőjéről beszélt, végül pedig Li Kexin, a Bank of China Limited Hungarian Branch vezérigazgatója tartotta meg rövid beszédét Overview of Green Finance Development in China címmel. Záróbeszédében Csepregi Zsolt összegezte a háromórás szemináriumon elhangzottakat, és kiemelte a legfontosabb gondolatokat.

Az esemény a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Globális kapcsolatok iroda