A KÍNAI REFORM ÉS NYITÁS

CAJ FANG

A KÍNAI REFORM ÉS NYITÁS

Szakkönyvek | 2019

Az ismert népességkutató és közgazdász, Caj Fang, 1956-ban született. 1982-ben mezőgazdasági közgazdaságtanból diplomázott a Renmin Egyetemen. 1985-ben mesterfokozatot szerzett a Kínai Társadalomtudományi Akadémián (CASS), ugyanitt doktorált 1989-ben, majd az Akadémia Vidékfejlesztési Intézetében kutatóhelyettesként dolgozott, és számos vezető pozíciót is betöltött. Az Akadémia Népesség- és Munkagazdaságtan Intézetének igazgatója, valamint 2008 óta az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának tagja, 2014-től az intézmény alelnöke. A kínai gazdaság, mezőgazdaság, gazdasági növekedés elismert kutatója.

Ez a könyv magyarázattal szolgál a kínai gazdaság – „reform és nyitás” politikájának köszönhetően beindult – gyors növekedésére. Konkrét tények és adatok segítségével mutatja be az elmúlt negyven év történetét: Kína sikeres fejlődését, amelynek elsődleges célja az emberek életminőségének és a közösség jólétének előmozdítása. Az újonnan felmerülő problémák elemzése közben a szerző végigveszi a kínai gazdaság fejlődésének különböző szakaszait és kihívásait, valamint rávilágít arra, hogy további reformok segítségével fenntartható az ország növekedésének folytonossága.

A könyv a kínai gazdasági csodát világosan és közérthetően, mégis érdekfeszítően mutatja be, emellett tovább bővíti a gazdaságfejlődésről készült tudományos elemzések szakirodalmát.