KÖZÉP-EURÓPA ÉS A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS

STEPPER PÉTER (szerk.)

KÖZÉP-EURÓPA ÉS A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Tankönyvek | 2019

A Visegrádi Csoport fennállásának közel harminc éve alatt egyre nagyobb befolyásra tett szert Európán belül azáltal, hogy a tagországok demokratikus átalakulása óta a régiós kezdeményezések mozgatórugójaként működik.

Az angol kiadás után most magyarul is megjelenő kötet célja éppen ezért az, hogy hozzáférhetővé tegye a nagyközönség számára azokat a tanulmányokat, amelyek a Visegrádi Csoport történetét, motivációit, belső dinamikáját járják körül.

A szerzők döntéshozók, tudósok és újságírók, akik különböző tudományos és politikai háttérrel rendelkeznek, és egymástól igencsak eltérő szemszögből vizsgálják az együttműködést. Így a kötet hitelesen, közép-európai szemszögből képes bemutatni a térség politikai és társadalmi-gazdasági folyamatait, a 2004-es EU-csatlakozásig vezető utat, a csoport külkapcsolatait, valamint szerepét a kortárs európai politikában.

A könyv a V4 stratégiai projekt, a Közép-Európa és a Visegrádi Együttműködés meghatározása keretében történt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.