Szilágyi Laura

Szilágyi Laura

gyakornok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának biztonság- és védelempolitika alapszakos hallgatója. Fő kutatási területét az Oroszorszországi Föderáció katonapolitikája és az ország stratégiai gondolkodásának változása képzi, melynek kutatását az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásában végzi. Aktív tagja több tudományos szervezetnek, többek közt a Biztonságpolitikai Szakkollégumnak.

Az amerikai–tálib békemegállapodás  és Afganisztán esélye a békére

Az amerikai–tálib békemegállapodás és Afganisztán esélye a békére

Tizennyolc hónapnyi tárgyalás után, 2020. február 29-én az Amerikai Egyesült Államok, valamint az általa és az ENSZ által el nem ismert tálib Afganisztáni Iszlám Emírség békemegállapodást írt alá Katar fővárosában, Dohában. A megállapodás két központi eleme kölcsönös kötelezettségvállalást ír elő a felek számára: az amerikaiak kivonulnak Afganisztánból, a tálibok pedig biztosítják az ország területén tevékenykedő terrorszervezetek felszámolását. Ez az elméletben hibátlannak tűnő egyezség azonban több biztonságpolitkai kérdést is felvet az ország jövőjét illetően, ugyanakkor nem garantálja Afganisztán belső békéjének megteremtését, ahhoz ugyanis elengedhetetlen lenne, hogy a tálibok és az afgán kormány között is megállapodás szülessen.

Bővebben
A menekültügy mint a hibrid hadviselés eszköze

A menekültügy mint a hibrid hadviselés eszköze

A nagymértékű kényszermigráció konfliktusgeneráló és politikaformáló tényezőként van jelen a világban és jelentős mértékben befolyásolhatja az érintett nemzetek és államok közösségének biztonsági percepcióját. Az elmúlt évtizedben új kihívásként jelent meg ezen folyamat kontinenseken átívelő formája, habár maga a migráció folyamata nem újkeletű.

Bővebben