Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások

Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

| Online beszélgetés

A 2017-ben útjának indított Új geoökonómiai kilátások Ázsia és Európa között című konferenciasorozat következő eseményeként 2020 őszén kerül megrendezésre Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások című nemzetközi konferencia azzal a céllal, hogy az ASEAN globális viszonyokban betöltött szerepét vizsgálja.

A megközelítőleg 650 milliós népességű ASEAN térség egyre fontosabb szerepet tölt be napjaink nemzetközi viszonyaiban. Ezt a területet kelet-ázsiai regionális szereplők, mint például Japán, Kína és Dél-Korea gazdasági versenyterületnek tekintik, amelynek egyik fő folyamata, hogy Japán saját beruházási projektjeivel versenyez Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezésével. Ez a geopolitikai és geoökonómiai versenyhelyzet pedig kétség kívül kiemelt tudományos figyelmet igényel napjainkban.

Másfelől fontos rávilágítani, hogy a globális viszonyokban egyre fontosabb ASEAN térséggel milyen lehetőségei és kilátásai vannak az Európai Uniónak hatékony együttműködési mechanizmusokat kialakítani. A kétpaneles konferencia éppen ezért nemzetközileg elismert szakértők bevonásával kíván egyfelől az ASEAN és a kelet-ázsiai országok kapcsolataira fókuszálni, másfelől pedig a Kínát, Japánt, és Dél-Koreát is magába foglaló ASEAN+3 csoportnak az Európai Unióval való kapcsolatait vizsgálni.

Köszöntők 
 
Dr. Hamar Balázs, Brüsszeli képviselet-vezető, igazgatóhelyettes, Antall József Tudásközpont
Axel Goethals, Vezérigazgató, European Institute for Asian Studies
 
Panel I. Az ASEAN és a kelet-ázsiai államok közötti gazdasági dinamikák

David Camroux, Tiszteletbeli tudományos főmunkatárs és Tanácsadó bizottsági tag, a Sciences Po adjunktusa, European Institute for Asian Studies 
Noel Clehane, EU-ASEAN Business Council tag  
Shofwan Al Banna Choiruzzad, Oktató, Nemetközi Kapcsolatok Tanszék, Universitas Indonesia
Moderátor: Schwarcz Emese, Nemzetközi kapcsolatok referens, Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont

 

 
 
 
Panel II: Az ASEAN+3 országok együttműködésének hatása az Európai Unióra

Xavier Nuttin, Tanácsadó testületi tag, European Institute for Asian Studies 
Rahul Mishra, Egyetemi adjunktus és koordinátor (IMERI), Asia-Europe Institute, University of Malaya 
Moderátor: Kozma Tamás, Irodavezető, Afrikai és Ázsiai kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda