Az Egyesült Királyság jövője – KKE partnerség?

Az Egyesült Királyság jövője – KKE partnerség?

Európai kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

| Online

Egy kihívásokkal teli év végén végre megszületett az EU és az Egyesült Királyság közötti Brexit-megállapodás. Az új szabadkereskedelmi megállapodás (FTA), amely az Európai Unió és a szigetország viszonyát határozza meg, számos olyan kérdést hagyott megoldatlanul, amelyek újabb megállapodásokat sürgetnek. Mindeközben a koronavírus-járvány, amely az Egyesült Királyságot különösen súlyosan érintette, a döntéshozatali folyamatot is az egészségügyi szükséghelyzetekhez kötötte.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzet számos kihívást jelent, az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy új kapcsolatokat építsen korábbi és új partnerekkel. E tekintetben Londont számos közös érdek köti össze a közép-kelet-európai országokkal, ahol a partnerséget olyan hasonló érdekeltségű államokkal kívánja megszilárdítani, amelyekkel több szempontból is lehetőség nyílna az együttműködésre.

Milyen lesz az Egyesült Királyság viszonya a kelet-közép-európai országokkal? Milyen érdekek fűzik össze a régiót az Egyesült Királysággal? Melyek azok a legfontosabb lehetőségek, amelyekhez az EU régióbeli tagállamai az Egyesült Királysággal való partnerséggel juthatnának? Ezeket a kérdéseket vitatjuk meg soron következő panelbeszélgetésünkön szakértőinkkel.

Nyitóbeszéd
ŐE Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete

Panelbeszélgetés
Przemysław Biskup, Elemző, The Polish Institute of International Affairs
Péter Dobrowiecki, Kutatási vezető, Antall József Tudásközpont
▸ Moderátor: Alessandro D’Onofrio, Vezető kutató, Antall József Tudásközpont

 

 

Európai kapcsolatok iroda