Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió jövője a COVID-19 járványt követően

Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió jövője a COVID-19 járványt követően

Brüsszeli iroda | Kül- és biztonságpolitika

, 15:00 | Zoom

Egy évtizeddel ezelőtt, az euróövezet válsága a Gazdasági és Monetáris Unió átfogó reformját eredményezte. 2020 decemberében az Európai Unió vezetői addig példa nélküli politikai megállapodásra jutottak a COVID-19 válság hatásainak ellensúlyozásának érdekében. Döntésük következményeképp az EU hitelt vett fel a nemzetközi pénzügyi piacokon egy helyreállítási eszköz, a Next Generation EU finanszírozására. A Next Generation EU egy egyszeri költségvetési eszköz, azonban megnyitja a kaput a GMU további integrációja előtt. A tagállamok eltérően vélekednek a gazdasági integrációban való előrehaladásról, mely sok kérdést vet fel.

A beszélgetés során a szakértők bemutatják az euróövezet-bővítésének, illetve a GMU kormányzásának összetett kérdéskörére fókuszáló kutatásuk eredményeit, valamint részletesen elemzik a gazdasági és pénzügyi integráció kilátásait. Megváltoztatta-e a járvány a tagállamok közötti kohéziót? Melyek a GMU integrációjának jövőbeli kihívásai? Mennyire vonzó az euróövezet az azon kívül eső tagállamok számára? Mi a kormányközi döntéshozatal szerepe a GMU irányításában?

Program

14:00 – 14:05 Vitaindító beszéd

  • Hamar Balázs, igazgatóhelyettes, Brüsszeli képviseletvezető, Antall József Tudásközpont

14:05 – 14:20 Kutatási eredmények bemutatása

14:20 – 15:00 Kerekasztal-beszélgetés

Előadók:

  • Konrad Popławski, vezető, Közép-Európa iroda, OSW - Centre for Eastern Studies
  • Friedrich Heinemann, vezető, Vállalati adózás- és közfinanszírozás-kutatás osztály, ZEW - Leibniz Centre for European Economic Research
  • Szijártó Norbert, adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem

Moderátor: Eoin Drea, vezető kutató, Wilfred Martens Centre for European Studies

 

A konferencia nyelve: angol

A rendezvény az Európai Parlament pénzügyi támogatásában részesül. A felelősség kizárólag a szervezőket terheli, az Európai Parlament nem felelős a tevékenységért. Az Antall József Tudásközpont és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja a programváltoztatás jogát fenntartja.

 

AZ ESEMÉNYRE A REGISZTRÁCIÓT LEZÁRTUK.

Brüsszeli iroda