Central Europe and the V4 - Historical and Policy Perspectives

Central Europe and the V4 - Historical and Policy Perspectives

Könyvműhely | Könyvbemutatók

, 18:00 | Balassi Intézet | Štefánikova 1, 811 06 Bratislava

Könyvbemutató roadshow: Central Europe and the V4 - Historical and Policy Perspectives

Varsó, Brüsszel és Prága után következő állomásunk Pozsony. Csatlakozz hozzánk és küldd el regisztrációdat a mission.pzs@mfa.gov.hu email címre, „V4 book launch” tárggyal.

A kelet-közép-európai államok demokratikus átalakulása és a Visegrádi Együttműködés létrejötte óta eltelt közel három évtized alatt számos jelentős változás következett be a térség országainak bel- és külpolitikai viszonyrendszerében. A regionális partnerségek jelentőségének felértékelődése, a V4 csoport Unión belüli megerősödése, valamint a visegrádi országok gazdasági teljesítményében bekövetkező erőteljes növekedés egyaránt hozzájárult a regionális formáció iránti egyre fokozódó érdeklődéshez.

Mindennek fényében a jelen esemény kiváló alkalmat biztosít az Antall József Tudásközpont által 2018-ban kiadott Central Europe and the V4: Historical and Policy Perspectives c. könyv első kiadásának megvitatására. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, illetve a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megjelent könyv egy kifejezetten közép-európai nézőpontból elemzi a térség legfontosabb politikai, társadalmi és gazdasági folyamatait, elősegítve ezáltal az Együttműködés előtt álló legfőbb kihívások és lehetőségek feltérképezését és megértését.

Nyitóbeszéd:

  • Őexc. Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete
  • Dávid F. Andor, ügyvezető igazgató, Nemzetközi Visegrádi Alap

Panelbeszélgetés – „A V4 kihívásai és lehetőségei”

  • Lázár András Máté, V4 nemzeti koordinátor, osztályvezető, Visegrádi Együttműködés és Közép-Európa Főosztály, Külgazdasági és Külügyminisztérium
  • Olga Gyárfásová, igazgató, Európa-tanulmányok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet, Pozsonyi Comenius Egyetem
  • Tomáš Strážay, kutató, Szlovák Külpolitikai Intézet
  • Péter Stepper, kutató, a könyv szerkesztője, Antall József Tudásközpont

A projekt Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányainak anyagi támogatásával valósult meg a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztül. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködést előmozdító gondolatok támogatása.

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Könyvműhely