Egy eurázsiai tömb küszöbén? – Húszéves a Sanghaji Együttműködési Szervezet

Egy eurázsiai tömb küszöbén? – Húszéves a Sanghaji Együttműködési Szervezet

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

, 17:00 | Online

2001. június 15-én Kína, Oroszország és három közép-ázsiai ország – Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – teljesen új szintre emelte korábbi együttműködését: az 1996-ban alapított Sanghaji Ötök felvette tagjai közé Üzbegisztánt, létrehozva ezzel a Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO).

Kezdetben úgy tűnt, hogy a regionális szervezet célja kimerül a kínai–orosz határkonfliktusok rendezésében, a radikális eszmék elleni harcban, valamint a Moszkva és Peking közötti rivalizálás féken tartásában. Azonban a napjainkra már nyolc teljes jogú tagállamot, négy megfigyelő országot és hat dialóguspartnert tömörítő eurázsiai szervezetben a gazdaságtól kezdve a hadgyakorlatokon át egészen az energetikai projektekig együttműködnek a felek.

Vajon hogyan definiálható az SCO húsz évvel a létrejötte után? Az alapítók mely korábban kitűzött célok elérésében jártak sikerrel, és hol vallottak kudarcot? Az online kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a meghívott szakértők segítségével átfogó képet adjunk az SCO eddig megtett útjáról, valamint fejlődésének lehetséges irányvonalairól.

-----
MIKOR: 2021. június 15., kedd, 17:00
FACEBOOK ÉLŐ
-----

A beszélgetés résztvevői:
Dr. Csicsmann László, PhD, tanszékvezető habilitált egyetemi docens, akadémiai ügyekért felelős rektorhelyettes, Budapesti Corvinus Egyetem
Dr. Eszterhai Viktor, PhD, vezető kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Bendarzsevszkij Anton, kutatási igazgató, Danube Institute
▸ Moderátor: Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok referens, Globális Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont.

 

Globális kapcsolatok iroda