Gátat szabva? - A Nagy Etiópiai Reneszánsz Gát kihívásai és következményei

Gátat szabva? - A Nagy Etiópiai Reneszánsz Gát kihívásai és következményei

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

| ONLINE

2021 nyarán az etiópiai kormány bejelentette, hogy mindenképp elvégzi a Nagy Etiópiai Reneszánsz Gát második feltöltési szakaszát. Etiópia történetének legnagyobb projektje ugyanis gyógyírt jelenthet az Afrika szarván fekvő ország több évtizedes gazdasági és társadalmi problémáira és biztosíthatja Addisz-Abeba elsőbbségét a régióban. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a Níluson épülő gát komoly feszültségforrást is képez, hiszen annak esetleges negatív következményei súlyosan érinthetik a környező államokat: különösen Egyiptomot és Szudánt. 2021 közepén úgy tűnt, hogy a tárgyalások holtpontra jutottak és a felek immáron nem vetik el a katonai eszközök alkalmazását sem. Vajon várható-e bármilyen nyílt fegyveres összecsapás Egyiptom és Etiópia között? Túlzóak vagy megalapozottak a gáttal kapcsolatos félelmek? Miképp viszonyulnak a nagyhatalmak az ügyhöz?

Legújabb kül-és biztonságpolitikai eseményünk: Gátat szabva? - A Nagy Etiópiai Reneszánsz Gát kihívásai és következményei című online kerekasztal-beszélgetésen meghívott szakértők segítségével igyekszünk választ adni ezekre a kérdésekre és felvázolni a „gátügy” lehetséges kimenetelét.

Előadók:

  • Daher Rashed, igazgató, Kortárs Arab Világ Központ, egyetemi adjunktus, Sémi Filológiai és Arab Tanszék, Eötvös Lóránd Tudományegyetem
  • Marsai Viktor, kutatási igazgató, Migrációkutató Intézet, docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Moderátor:

  • Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok referens, Globális kapcsolatok iroda, Antall József Tudásközpont

Globális kapcsolatok iroda