Kína a járvány után

Kína a járvány után

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

, 17:30 | Facebook LIVE Stream

A Covid-19 járvány 2020 februárja óta már Európában és Amerikában is jelen van. A nyugati világ országainak kormányai hol több, hol kevesebb sikerrel birkóznak meg a pandémia okozta gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel. Mi a helyzet azonban Kínában, ahonnan a járvány kiindult, és ahol a járvány a rendelkezésre álló adatok alapján már lecsengőben van? A Kínai Kommunista Párt beszámolói alapján, a számszerűsített napi növekedés a fertőzöttek számában március óta igen alacsony szinten stagnál az országban.

Tagadhatatlan azonban a pandémia miatt bekövetkező gazdasági növekedés látható visszaesése, a politikai irányvonalak változása és igazodása, valamint az egyes társadalmi problémák ismételt felszínre kerülése. Kérdésessé vált a 2021-es és 2049-es Két Centenáriumi Cél megvalósulása, a Made in China 2025 stratégia kivitelezhetősége, és az Egy övezet, egy út kezdeményezés jegyében történő infrastruktúra fejlesztések sikeressége is, amelyek komolyan megbolygathatják a hosszútávú stratégiai tervezést Kína számára. Az ambiciózus célkitűzések megvalósulását különböző jelenlegi és a jövőre is hatással lévő problémák nehezítik meg az ország számára, amelyek között nemcsak magát a koronavírus-járványt, hanem az ezzel összefüggésben kialakult narratívaháború, valamint az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi háború hatásait is vizsgálni szükséges.

Hogyan és mikor lesz képes tehát Kína kilábalni a járvány negatív hatásai eredményezte gazdasági nehézségekből? Mi lesz a külföldi befektetésekkel valamint az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük majd a választ a panelbeszélgetés során, amely a Kül-és Biztonságpolitika Elsőkézből rendezvénysorozat keretein belül kerül megrendezésre Kína a járvány után címmel.

Vendégeink

SALÁT Gergely, Intézetvezető, Nemzetközi és Politikatudományi Intézet, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

ESZTERHAI Viktor, Senior kutató, Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatóintézet

Moderátor: MIKLÓS Norbert, Nemzetközi kapcsolatok referens, Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda