King in the North

King in the North

EU-V4 iroda | Kül- és biztonságpolitika

| ONLINE

Az északi-sarki jégtakaró a klímaváltozás következtében folyamatosan csökken. A régió mára fontos hatalmi csomóponttá vált, olyan világhatalmak, mint Oroszország és Kína szeretné kiterjeszteni az irányítást az erőforrások és a kereskedelmi útvonalak felett. Ez jelentős gazdasági és geopolitikai következményekkel járhat. Európai szemszögből az Északi-sark fontos dimenzió, mivel a régiót érintő fejlemények egész Európa számára stratégiai biztonsági következményekkel járnak. Az EU álláspontja és elkötelezettsége az Északi-sarkvidékkel kapcsolatban először inkább szimbolikusnak tűnt, mára azonban sokkal inkább arra koncentrál, hogy pozícióját, jelentőségét és jogosultságát biztosítsa. Azonban sokak számára az EU szerepe még mindig túlságosan tisztázatlan ebben a kérdésben.

Hogyan áll majd a Von der Leyen Bizottság a sarkvidéki kérdéshez? Mik legyenek az EU prioritásai a sarkvidéki térségben? Hogyan befolyásolja majd Oroszország és Kína elkötelezettsége az EU-t és az EU törekvéseit abban, hogy sarkvidéki szereplő legyen?

A beszélgetés résztvevői:

  • Gertrude Saxinger, Faculty Member, Austrian Polar Research Institute
  • Barbora Padrtová, Assistant Professor, Department of International Relations and European Studies, Faculty of Social Studies, Masaryk University, Brno
  • Moderátor: Péter Boros, Researcher, PAGEO Geopolitical Research Institute

EU-V4 iroda