Kül- és Biztonságpolitika Konferencia Budapest 2020

Kül- és Biztonságpolitika Konferencia Budapest 2020

| Kül- és biztonságpolitika

, 18:00 | ONLINE

Hírszerzés és nemzetbiztonság a negyedik ipari forradalmon túl 

A XXI. század első két évtizedében a tudományos, különösen az információtechnológiai terén végbement és exponenciálisan gyorsuló fejlődés minden korábbi történelmi korszaknál sebesebben alakítja át a nemzetközi viszonyokat, amelyben az országoknak biztosítaniuk kell függetlenségüket és megvédelmezni polgáraikat az ellenséges hatalmak lépéseitől. Az idei évben a COVID–19 járvány súlyos és váratlan zavart eredményezett a nemzetközi rendszerben, így a konferencia további célja megvizsgálni hogyan járulhatnak hozzá a nemzetbiztonsági szervek a kárenyhítéshez és a jövőbeni, hasonló kihívások elleni küzdelemhez. A konferencia a hazai és nemzetközi szakértők segítségével ezen új, technológiai fejlődésből eredő biztonsági kihívásokat elemzi, szem előtt tartva, hogy Magyarország és szövetségesei továbbra is a tudományos haladás élvonalában helyezkednek el, így a nemzetközi együttműködés további erősítése javítja pozíciónkat a globális versenyben. A konferencia különös hangsúlyt fektet az információtechnológia robbanásszerű fejlődése és mindennapi életünkben és nemzetgazdaságainkban betöltött vitális szerepére tekintettel a kibertérből eredő kihívásokra és a nemzetbiztonsági szervek közötti új típusú fegyverkezési versenyre.

  

Megnyitóbeszédek:

 • Breuer Klára, nemzetközi igazgató, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 • Paul Fox, nagykövet, Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége
 • Csepregi Zsolt, nemzetközi igazgatóhelyettes, Antall József Tudásközpont

 

Megnyitó előadás:

 • Keresztes Péter, elemző osztályvezető-helyettes, Információs Hivatal

 

Panel I: Az új technológiákból eredő globális fenyegetések és lehetőségek

A panelbeszélgetés bemutatja az új technológiák, különösen az űr és műholdak felhasználási lehetőségeit a hírszerzésben, az információszerzés jövőjét a nagyhatalmi küzdelemben és terrorellenes harcban. A panel kiemelt figyelmet szentel a Brexit utáni együttműködési kereteknek, a NATO-EU kooperáció dimenziójának és a hibridháborúk információs vetületének, továbbá a COVID-19 válság hatását ezekre a keretekre.

 • Dr Beyza Unal, igazgatóhelyettes, Nemzetközi Biztonsági Program, Chatham House
 • Prof Dr Wolfgang Koch, vezető, Bonn-i Egyetem szenzoradatok és információ-fúziós munkacsoportja
 • Szesztai Dávid, vezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási és űrtevékenységi osztály
 • Moderátor: Dr Stepper Péter, vezető kutató, Antall József Tudásközpont

 

Panel II: Hírszerzési együttműködés a kibertérben és azon túl

A beszélgetés célja megvitatni a hírszerzési eljárások és kiberbiztonság jövőjét a felgyorsuló technológiai környezetben, kiegészülve az információ megszerzését és elemzését segítő drónok és mesterséges intelligencia alkalmazásával, amelyek megkönnyítik az információgyűjtés és elemzés folyamatát. A szakértők megvitatják az euró-atlanti közösség legfontosabb együttműködési lehetőségeit a kiberbiztonság területén. A panelbeszélgetés ugyancsak tárgyalja, azt a kérdést is, hogy a hírszerzési együttműködéseknek és a kibertér kihasználásának különböző megközelítései hogyan befolyásolhatják a globális járványokra adott válaszokat, mint például a COVID-19.

 • David Bruce Omand, professzor, Londoni King’s College haditudományi tanszék, Az Egyesült Királyság Kormányzati Kommunikációs Központjának volt igazgatója
 • Dr. Krasznay Csaba, vezető, Kiberbiztonsági Akadémia, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 • Kilian Vieth-Ditlmann, projektmenedzser, digitális jogok, felügyelet és demokrácia, Stiftung Neue Verantwortung
 • Moderátor: Csepregi Zsolt, nemzetközi igazgatóhelyettes, Antall József Tudásközpont

 

A konferencia nyelve angol.

A konferencia a Konrad-Adenauer-Stiftunggal, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségével, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben valósul meg.