Kül- és Biztonságpolitika Konferencia Budapest 2021

Kül- és Biztonságpolitika Konferencia Budapest 2021

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

| ONLINE

***ONLINE KONFERENCIA***

Közép-Európa növekvő szerepe a Transzatlanti Biztonsági Együttműködésben 

A közép-európai országok nehéz változásokon mentek keresztül az elmúlt három évtizedben annak érdekében, hogy integrálódjanak a transzatlanti politikai és biztonsági közösségbe. A NATO tagság és az aktív részvétel mind az európai, mind a tengerentúli békefenntartó és stabilizációs műveletekben jelzik a közép-európai régió elkötelezettségét a transzatlanti szövetség iránt. Mindazonáltal a piacgazdaságba való átmenet ára, és a poszt-hidegháborús rendben megváltozott biztonsági percepciók fontos feladatokat teremtettek különösen 2010-et követően, mind a közép-európai tagállamok, mind a NATO egészét tekintve.

A rendezvény az Agenda 2030 stratégiai dokumentum alapján vizsgálja a NATO felé vezető utat, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a CE-országok milyen szerepet játszanak az összetartóbb, biztonságosabb és hatékonyabb transzatlanti szövetség megvalósításában. E témát kiegészítve a beszélgetés kitér a közép-európai országok ambiciózus védelmi ágazati reformjaira (például a magyarországi Zrínyi 2026-ra) és azok fontosságára a NATO szempontjából, figyelembe véve a szövetségesek szerepét ezen fejlesztési projektekben.

Az esemény a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Konrad-Adenauer-Stiftung, a NATO Public Diplomacy Division és Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával valósul meg.

Globális kapcsolatok iroda