A japán-dél-koreai gazdaságdiplomáciai feszültség

A japán-dél-koreai gazdaságdiplomáciai feszültség

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

2019. december 3-án, kedden került megrendezésre az Antall József Tudásközpont szervezésében a Kül- és Biztonságpolitika Első Kézből előadássorozat idei utolsó eseménye, amelynek fő fókusza a Japán és Dél-Korea között húzódó, idei év során kialakult kereskedelmi feszültség volt. A kerekasztal beszélgetés résztvevői ennek a problémakörnek a gazdasági, politikai és geopolitikai aspektusait tárgyalták.

A panelbeszélgetésben Dr. Hidasi Judit emerita professzor asszony (Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar) és Dr. Neszmélyi György Iván kari nemzetközi vezető és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának oktatója vett részt. A moderátori szerepet Schwarcz Emese, az Antall József Tudásközpont Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Irodájának nemzetközi kapcsolatok referense töltötte be.

 

 

A beszélgetés első felében az előadók a japán kormány által meghozott, és a feszültségek alapját képező exportszabályozási döntésnek az okait és hatásait járták körbe. A döntés, amely szerint a Koreai Köztársaság többé nem szerepel Japán kereskedelmi „fehér listáján”, ami könnyített exporteljárást biztosít a listán szereplő 26 országnak, nemzetbiztonsági kockázatot azonosított be fő indokként. A két szakértő egyetértett abban, hogy a döntés hátterében egy jóval komplexebb történelmi vonzatú probléma áll, ami az utóbbi 20 évben nagyban meghatározta a bilaterális viszonyokat, ámde kevésszer terjedt az ki ilyen mértékben a kereskedelmi kapcsolatokra.

 

 

Korea bejelentése, miszerint kilép a trilaterális katonai hírszerzési egyezményből, Dr. Neszmélyi György Iván szerint jó eséllyel lehetett blöff is, azonban végső soron Korea reputációját nem fogja rontani hosszú távon, és nem valószínű, hogy a jövőben tényleges kilépés várható. Véleménye szerint Japán és Dél-Korea viszonyán az Egyesült Államok nem fog segíteni, azonban a hármas katonai szövetséget minden erővel védeni fogja. Hidasi Judit szerint a két ország kapcsolata a belátható jövőben nem valószínű, hogy javulni fog, és ennek elősegítéséhez pedig majd egy harmadik félre is szükség lesz.

 

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda