Klára asszony köszöntője

Amikor 2009 tavaszán Brüsszelben, az Európai Parlament központjában felavatták az Antall Józsefről elnevezett épületszárnyat, az esemény alkalmából rendezett konferencián jelentettem be a budapesti Tudásközpont megalapítását. Akkor még magam sem gondoltam, hogy öt-hat év alatt ilyen eredményeket tudunk felmutatni, mint amilyenekről a következőkben olvashatnak, ahogy azt sem, hogy 2015 tavaszán mellszobrot avathatunk férjemnek, a néhai miniszterelnöknek a róla elnevezett épületszárnyban, és ezzel egyidejűleg a Tudásközpont brüsszeli irodáját is megnyitjuk.

Köszönet illeti segítségéért a nemzetközi Tiszteletbeli Elnökséget, amelynek soraiban Európa jelentős politikusait, férjem volt kollégáit, barátait üdvözölhetjük. Meghatottan figyelem és köszönöm a Tudásközpont minden munkatársának elhivatott munkáját.

Dr. Antall Józsefné, Klára asszony

Tiszteletbeli elnökség

Dr. Wolfgang Bergsdorf

Helmut Kohl egykori tanácsadója.
Szociológiát, pszichológiát és politikatudományt hallgatott a regensburgi, a kölni, a bonni Friedrich Wilhelm, valamint a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetemen. Helmut Kohl egyik legfőbb tanácsadója volt. 1993 és 1998 között a Belügyminisztérium Sajtóirodájának vezetője, 2000-től 2007-ig az Erfurti Egyetem rektora.

Dr. Erhard Busek

Az Osztrák Köztársaság egykori alkancellárja.
A Bécsi Egyetemen szerzett jogi doktori címet. Tudományért és kutatásért felelős miniszter, 1991–1995 között az Osztrák Köztársaság alkancellárja volt. A Duna-térség és Közép-Európa Intézet elnöke, a Délkelet-európai Együttműködési Kezdeményezés koordinátora.

Joseph Daul

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke
1997-től 2001-ig Pfettisheim polgármestere, majd 2008-ig Kochersberg régió településszövetségének alpolgármestere és elnökhelyettese. 1999 és 2014 között az Európai Parlament tagja, ez idő alatt több uniós bizottság elnöke tisztét is betölti. 2007-től 2014-ig az Európai Néppárt frakcióvezetője, 2013 októberétől elnöke.

Mikuláš Dzurinda

Former Prime Minister of the Slovak Republic
Graduated from the College of Transport and Communications and earned his PhD in 1988. Was founder and Chairman of the Slovak Democratic and Christian Union. Served as Prime Minister between 1998 and 2006, and as Foreign Minister between 2010 and 2012. Current President of the Wilfried Martens Centre for European Studies.

Franco Frattini

Olaszország egykori külügyminisztere.
2002 és 2004, valamint 2008 és 2011 között Olaszország külügyminisztere. Az Európai Bizottság volt alelnöke és az igazságért, szabadságért és biztonságért felelős európai biztosa. Korábban a De Gaspari Alapítvány elnöke volt. Jelenleg a Nemzetközi Szervezetek Olasz Egyesületének elnöke. Többek között az Olasz Köztársaság Érdemrendjének lovagi keresztjével tüntették ki.

Dr. Michael Gehler

Az Osztrák Tudományos Akadémia Új- és Jelenkori Történeti Kutatóintézetének elnöke.
Szociológiát, pszichológiát és politikatudományt hallgatott a regensburgi, a kölni, a bonni Friedrich Wilhelm, valamint a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetemen. Helmut Kohl egyik legfőbb tanácsadója volt. 1993 és 1998 között a Belügyminisztérium Sajtóirodájának vezetője, 2000-től 2007-ig az Erfurti Egyetem rektora.

Dr. Ludger Kühnhardt

A Bonni Egyetem Európai Intergráció Tanulmányok Központjának igazgatója
A Bonni Egyetem Európai Integráció Tanulmányok Központjának igazgatója, valamint a Politikatudományi és Szociológiai Intézet politikatudományi professzora. A politikatudomány elnökeként, valamint a Filozófia Kar dékánjaként tevékenykedett a freiburg-i Albert-Ludwigs Egyetemen. Számos akadémiai és konzultációs tanács tagja. Megannyi rangos egyetem egykori vendégelőadója, illetve rendszeresen tart előadásokat Európa-szerte.

Vytautas Landsbergis

A Litván Köztársaság egykori elnöke.
A Litván Reformmozgalom (Sajudis) tagjaként részt vett a szovjet megszállás alóli felszabadítás előkészítésében. Később bizottsági elnöki pozíciót betöltve államfő lett. Elnöke volt a Litvánia új alkotmányát kidolgozó bizottságnak és a Szovjetunióval tárgyaló állami delegációnak. Kormányzása alatt nemzetközi szinten is elismerték Litvánia függetlenségét, és megkötötték az orosz katonai csapatok kivonásáról szóló egyezményt.

Dr. Mészáros Tamás

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egykori rektora.
A BCE jogelődjén, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipari szakán végzett. Az Akadémiai Kiadó gazdasági igazgatója, később az Alkalmazott Gazdaságtan Tanszék vezetője, 2004-től 2011-ig a BCE rektora volt. Jelenleg a Vállalkozásfejlesztési Intézet igazgatója és a Stratégia és Projektvezetés Tanszék oktatója.

Dr. Navracsics Tibor

kormánybiztos
1997 óta docens az ELTE Állam- és Jogtudományi karán. 2006 és 2014 között országgyűlési képviselő, 2010-2014-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője, valamint miniszterelnök-helyettes. 2014 és 2019 között Magyarország Európai Uniós biztosa, 2019-től pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos. Kormánybiztosi és oktatói feladatai mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének (EUSTRAT) vezetője.

Dr. Sheika Bint Abdulla Al-Misnad

A Katari Egyetem egykori rektora.
A Katari Egyetemen diplomázott, doktori disszertációját oktatási vezetés témában írta a Durhami Egyetemen. Nevéhez fűződik egy nagyszabású oktatási reformprojekt, amely jelentősen emelte az oktatás és a kutatás színvonalát a Katari Egyetemen, és a tudásalapú gazdaság megvalósításának hazai élharcosává emelte azt. Számos kitüntetést kapott; a Dalhousie Egyetem Jogi Díszdoktora és a Polgári Jog Díszdoktora a Durhami Egyetemen, mindemellett pedig rangos nemzetközi szervezetek tagja.

Dr. Pálinkás József

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnöke.
A József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán tanult fizika szakon, az MTA debreceni Atommagkutató Intézetének tudományos munkatársa, majd igazgatója volt. 1995-ben választották meg az MTA levelező, 2004-ben rendes tagjává. 2001 és 2002 között oktatási miniszter. Az MTA elnöke 2008 és 2014 között.

Dr. Wolf Rauch

Karl-Franzens-Egyetem Informatikatudományi Intézetének professzora
1987 óta a grazi Karl-Franzens-Egyetem Informatikatudományi Intézetének professzora, 1997-től 1999-ig az egyetem rektora. 1999-ben az osztrák Rektori Konferencia elnöke. Számos nemzeti és nemzetközi információtudománnyal és telekommunikációval foglalkozó szövetség és szervezet tagja. Rauch professzor számos könyv, valamint több, mint 200, az információtudománnyal foglalkozó értekezés írója.

Dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah Sejk

Kuvait egykori miniszterelnök-helyettese.
A Claremont McKenna Egyetem Közgazdasági Karán végzett, a Harvard Egyetemen doktorált. 2013-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen díszdoktorrá avatták. A Kuvaiti Egyetem oktatója, később Kuvait washingtoni nagykövete volt. 2003 után külügyminiszteri, majd 2006-tól 2011-ig miniszterelnökhelyettesi pozíciót töltött be. 2011 óta az Oxfordi Egyetem professzora.

Karel Schwarzenberg

A Cseh Köztársaság egykori külügyminisztere.
Az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetségének egykori elnöke. 1989- ben Lech Wałęsa-val egyetemben kitüntették az emberi jogok védelmében tett munkájáért. 1990 és 1992 között Václáv Havel tanácsadója, majd kancellárja. 2007 és 2009, valamint 2010 és 2013 között külügyminiszter. 2009 óta a TOP 09 nevű cseh párt elnöke; 2012 óta a cseh parlament külügyi bizottságának elnöki posztját is betölti.

Hanna Suchocka

Lengyelország egykori miniszterelnöke
Lengyel politikus, ügyvéd és egyetemi professzor.1992 és 1993 között Lengyelország miniszterelnöke, majd 1997 és 2000 között igazságügyi minisztere és legfőbb ügyésze. A 2001 és 2013 közötti időszakban vatikáni nagykövet. 2013 óta a lengyelországi Adam Mickiewicz Egyetem professzora, ahol a protokollhoz, a diplomáciához és a kelet-közép európai országok Velencei Bizottság munkájában betöltött szerepéről tart előadásokat.

Dr. Rita Süssmuth

A Bundestag egykori elnöke.
A münsteri Wilhelm Egyetemen, az Eberhard Karls Tübingeni Egyetemen és a Sorbonne-on tanult történelmet, szociológiát, pszichológiát és pedagógiát, utóbbiból doktori címet szerzett. 1981-ben a CDU tagja lett, 1985 és 1988 között ifjúsági, családügyi és egészségügyi miniszter, 1988 és 1998 között a Bundestag elnöke volt. 1986 óta a CDU Nőszövetségének tiszteletbeli elnöke.

Dr. Erwin Teufel

Baden-Württemberg tartomány egykori miniszterelnöke.
Közigazgatási tanulmányokat folytatott. 1972-től 1974-ig Baden-Württemberg belügyminisztere, később környezetvédelmi minisztere, valamint a CDU frakcióvezetője volt a Tartományi Parlamentben. 1991–2005 között a tartomány miniszterelnöke. Jelenleg a ludwigsburgi Német–Francia Intézet elnöke.

Dr. Bernhard Vogel

Türingia tartomány egykori miniszterelnöke.
A Heidelbergi Ruprecht Karl és a Müncheni Ludwig-Maximilian Egyetemen tanult politikatudományt, szociológi- át, közgazdaságtant és történelmet. A CDU parlamenti képviselője. Rajnavidék-Pfalz kulturális minisztere, később a tartomány miniszterelnöke, 1992-től 2003-ig Türingia miniszterelnöke volt. 1989–1995 között a Konrad-Adenauer-Stiftung elnöke, majd 2010-től tiszteletbeli elnöke.

Dr. Zbigniew Brzezinski (1928-2017)

Az Amerikai Egyesült Államok egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója.
1960-ban a Kennedy-kampány külpolitikai tanácsadója, 1977 és 1981 között Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Barack Obama egykori külpolitikai tanácsadója, a Johns Hopkins Egyetem Amerikai Külpolitika tanszékének egykori professzora, valamint a Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjának (CSIS) egykori munkatársa.

Dr. Helmut Kohl (1930-2017)

A Német Szövetségi Köztársaság, majd az újraegyesített Németország egykori kancellárja
Nemzetközi jogot, közgazdaságtudományt és történelmet tanult a frankfurti Johann Wolfgang Goethe, valamint a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetemen. 1947-ben belépett a Kereszténydemokrata Unióba (CDU), majd a rajnavidékpfalzi tartományi gyűlés tagja lett, 1969-től annak elnöki pozícióját is betöltötte. 1973-tól vezeti a CDU-t, 1982 és 1990 között a Német Szövetségi Köztársaság, 1990 és 1998 között az újraegyesített Németország kancellárja. 2002-ig, 26 éven keresztül a Bundestag tagja volt.

Wilfried Martens (1936-2013)

Az Európai Néppárt volt elnöke, a Belga Királyság egykori miniszterelnöke
A Leuveni Katolikus egyetemen jogot és filozófiát tanult. A falamd Keresztény Néppárt (CVP) elnöke, illetve 1979 és 1992 között a Belga Királyság miniszterelnöke volt. Egykori elnöke az Európai Kereszténydemokrata Uniónak, valamint a Kereszténydemokrata Internacionálénak. Alapítója, majd 1990-től elnöke volt az Európai Néppártnak.

Tadeusz Mazowiecki (1927-2013)

A Lengyel Köztársaság egykori miniszterelnöke
Jogot tanult a Varsói Egyetemen. A ZNAK nevű katolikus párt egykori parlamenti képviselője. Társalapítója, valamint elnöke volt a Demokrata Uniónak, majd az ebből kialakult Szabadság Uniónak, továbbá alapító tagja volt a Demokrata Pártnak. 1989 és 1990 között a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke volt.

Kuratórium

Dr. Antall Józsefné

Antall József, Magyarország rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott miniszterelnökének felesége. A 2010-ben létrehozott Antall József Tudásközpont alapítója és kuratóriumi tagja. 2014-ben Bronisław Komorowski lengyel köztársasági elnök a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki.

Antall Péter

Kuratóriumi elnök
2010 és 2021 között az Antall József Tudásközpont igazgatója, korábban 2004 és 2010 között az Antall József Alapítvány kutatási igazgatója volt. Tanácsadóként és elemzőként is dolgozott a Magyar Igazságügyi Minisztérium kabinetirodájában. 1998 és 1999 között a Duna Televízió PR tanácsadójaként tevékenykedett a médiában, emellett az MTI kapcsolattartója és sajtófotós volt.

Dr. Borhy László

1991-től az ELTE oktatója, 1995-től a Régészettudományi Intézet igazgatóhelyettese, 1997-től a Rektori Titkárság titkárságvezetője. 2002-ben habilitált, 2004-től pedig az MTA doktora. 2005-ben ő lett az Ókori Régészeti Tanszék vezetője, majd 2014-ben a Régészettudományi Intézet igazgatója. Ugyanettől az évtől az MTA levelező tagja. 2015 és 2017 között az ELTE BTK dékánja, majd ezt követően az egyetem rektora.

Dr. Földesi Péter

A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán diplomázott, 1994-ben kandidátusi fokozatot (CSc), 2004-ben PhD-fokozatot szerzett. 1995 óta oktat a győri Széchenyi István Egyetemen. Kutatási területe a soft-computing és logisztikai alkalmazásai. A Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék vezetője, 2013-tól az Egyetem rektora.

Dr. Mezey Barna

1983-tól az ELTE Állam- és Jogtörténeti Tanszékének oktatója, 1993-tól tanszékvezetője, 2000 és 2008 között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. 2010-től az ELTE rektora. 2011-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 2012 és 2014 között a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Elsődleges kutatási területe a magyar alkotmány- és jogtörténet.

Dr. Miseta Attila

Orvosi tanulmányait Pécsett végezte, ahol azóta is folyamatosan dolgozik. A klinikai laboratóriumi vizsgálatok szakorvosa, 2013 óta a PTE Laboratóriumi Medicina Intézetét vezeti. 2006 óta egyetemi tanár. 1988 és 1994 között többször hosszabb időt is angol nyelvterületen dolgozott. 2006 és 2010 között az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese, majd 2010 és 2018 között a Kar dékánja. 2018. július 1-e óta a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Dr. Kajdi József

1990-1994 között az Antall- és Boross-kormány Miniszterelnöki Hivatalának vezetője közigazgatási államtitkárként. 1995-2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. 2001-től ügyvéd, de 2011-2015 között - ügyvédi praxisát szüneteltetve - az Európai Parlament munkatársa.

Tanácsadói testület

Breuer Klára

1991 óta magyar diplomata, dolgozott a washingtoni és londoni nagykövetségen, valamint a bécsi ENSZ-képviseleten. Szolgált Mádl Ferenc köztársasági elnök tanácsadójaként és Martonyi János kabinetfőnökeként. 2014-től Magyarország lisszaboni nagykövete. Nevéhez fűződik a kínai–magyar emberi jogi konzultáció elindítása, valamint Magyarország CPLPhez csatlakozása megfigyelőként.

Dr. Grúber Károly

1999 óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa, 2010–2015 között Magyarország brüsszeli Állandó Képviselete Kül- és Biztonságpolitikai Hivatalának vezetője (PSC-nagykövet) volt, 2015-től vezeti az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának (KKBP) magyar részről történő koordinálásáért felelős főosztályt. 2006 óta a Széchenyi István Egyetem docense, az Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának oktatója.

Dr. Hetesy Zsolt

1997 és 2002 között Magyarország Állandó ENSZ Képviseletének (New York) jogi tanácsadója. 2002–2007 között a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, 2007–2010 között az Információs Hivatal főigazgatója, 2010–2012 között a Külügyminisztérium terrorellenes koordinátora. 2012–2016 között Magyarország ENSZ Képviseleténél első beosztott, nagykövet, majd 2016 augusztusától Magyarország washingtoni nagykövetségén első beosztott, nagykövet.

Dr. Magyarics Tamás

1987 óta tanít az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1997-ben kandidátusi fokozatot szerzett. Éveken keresztül az ELTE Amerikanisztika Tanszék tanszékvezető-helyettese, illetve megbízott vezetője volt. Fő kutatási területe a transzatlanti kapcsolatok és az Egyesült Államok külpolitikája. 2010–2011- ben a Magyar Külügyi Intézet igazgatója volt, 2011–2015 között Magyarország dublini nagykövete. Jelenleg habilitált egyetemi docens az ELTE BTK-n.

Dr. Pörzse Gábor

Tanulmányait Londonban az Imperial College Management School-jában, valamint a Harvard Egyetemen, az USA-ban végezte. A Semmelweis Egyetem Pályázati és Innovációs Központjának alapítója és egykori igazgatója. 2014-ben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a tudománydiplomáciáért felelős miniszteri biztos, helyettes államtitkár. Jelenleg stratégiai tanácsadó, valamint az innováció és tudománydiplomácia professzora a Semmelweis és Corvinus Egyetemen.

Felügyelőbizottság

Varga Zsolt

Dr. Magyarics Tamás

Dr. Bárdi Terézia Anna

Vezetőség 

Antall-Horváth Veronika

Igazgató

horvath.veronika@ajtk.hu