A „tavasz” árnyékában – Mérlegen az arab tavasz

A „tavasz” árnyékában – Mérlegen az arab tavasz

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

A Kül- és Biztonságpolitika Első Kézből című eseménysorozat részeként az Antall József Tudásközpont 2021. március 16-án megszervezte az A „tavasz” árnyékában – Mérlegen az arab tavasz című online panelbeszélgetést.

A beszélgetés meghívott résztvevői Prof. Dr. N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa és Dr. Gulyás László történész, Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa voltak. A rendezvény központi témáját a tíz évvel ezelőtt kirobbant, Észak-Afrikán és Közel-Keleten végigsöprő „arab tavasznak” nevezett eseménysorozat adta. A meghívott szakértők a jelenség kiváltó okairól, lezajlásáról, a regionális és a térségen kívüli nagyhatalmak reakcióiról és a forradalmi hullám következményeiről folytattak rendkívül élénk, nagy nézői figyelmet kiváltó beszélgetést. A rendezvény elején a résztvevők felidézték az arab tavasz alatti személyes élményeiket és érzéseiket. A beszélgetés első felében az arab tavasz előzményeiről, geopolitikai és gazdasági okairól és egyes országokban való megnyilvánulásáról volt szó.

Mivel az esemény időpontja egybeesett a „szíriai tavasz” kirobbanásának tizedik évfordulójával, ezért különösen nagy hangsúlyt fektettünk erre az országra. N. Rózsa Erzsébet szerint Szíria vallási és etnikai sokszínűségének is köszönhető az, hogy Bassár el-Aszad hatalmon tudott maradni, hiszen a kisebbségek joggal tartottak attól, hogy bukása esetén esetleges bosszúhadjárat indulhat ellenük. Gulyás László pedig Szíria külkapcsolataira tért ki, különösen az Egyesült Államokkal való konfliktusaira és a Szovjetunióval/Oroszországgal való jó viszony hátterére. A beszélgetés második felében főleg a regionális és térségen kívüli nagyhatalmak arab tavaszhoz való hozzáállása került napirendre. N. Rózsa Erzsébet Irán és Törökország reakcióját ismertette, Gulyás pedig kínai álláspontot és Peking közel-keleti politikáját részletezte.

A rendezvény zárásaként előadóink megvitatták, hogy milyen rövid-hosszú távú következményei lehetnek az arab tavasznak vagy milyen tanulságot lehet levonni az eseményekből. Gulyás László szerint az arab tavasz egy ciklikus folyamat, amely minden bizonnyal a közeljövőben meg fog ismétlődni – hozzáfűzve, hogy a Nyugatnak sem szabad erőltetnie a demokráciát vagy akár a komoly változásokat. N. Rózsa Erzsébet úgy látta, hogy az arab tavaszt kiváltó okok nem tűntek el teljesen, a legitimációs válság folyamatosan jelen van és nem szabad megfeledkeznünk a 2020-as koronavírus-járvány okozta kihívásokról sem.

Globális kapcsolatok iroda