Antall József Summer School 2019

Antall József Summer School 2019

EU-V4 iroda | Tehetség

Július 1 és 11. között hetedik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Antall József Nyári Egyetem, melyen 30 hallgató vett részt 21 országból, ideértve a V4 országait, a Nyugat-Balkánt, a Keleti Partnerséget, valamint az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát, Zimbabwét, Venezuelát és Mexikót. A rendezvény a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájával, a New Eastern Europe-pal, a Slovak Foreign Policy Association-nel és a prágai Centre of European Studies-zal együttműködésben, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap, a NATO Public Diplomacy Division és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósult meg.

Témáját tekintve a hetedik Nyári Egyetem a Visegrádi Négyek nemzetközi és regionális szervezetekben, mint például az Európai Unió, a NATO, vagy az EBESZ, betöltött szerepére koncentrált. Ezen felül aktuális kül- és biztonságpolitikai kérdések kerültek megvitatásra 45 hazai és nemzetközi előadó közreműködésével. A résztvevők kritikus gondolkodását, retorikai és érvelési készségeinek fejlesztését támogató workshopok és szimulációs játékok is a program részét képzeték.

A Nyári Egyetemet ünnepélyes keretek között Antall-Horváth Veronika, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese, Frank Spengler, Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője, valamint Steiner Attila, Európai Uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. A köszöntőket követően került sor a Nyári Egyetem nyitó előadására, melyet Quo vadis Central Europe? címmel Anna-Katharina Deininger, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkári iroda ifjúságért és biztonságért felelős kapcsolattartója tartott, kitérve a fiatalok szerepére Közép-Európa jövőjének alakításában, valamint bemutatta az EBESZ ide vonatkozó tevékenységeit is.

A két hét során előadóink között köszönthettük többek között: Jarolim Antal, a Centre of European Studies igazgatója, Barbora Maronková, a NATO Információs és Dokumentációs Központjának igazgatója, Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, Stefan Cibian, a Fagaras Research Institute ügyvezető igazgatója, Yevgeniya Gaber, a Diplomatic Academy of Ukraine igazgató-helyettese, Maryna Vorotnyuk, a CEU Centre for Neighbourhood Studies kutatója, Adam Reichardt, a New Eastern Europe főszerkesztője, Tomas Brolik, a cseh Respekt magazin szerkesztője, valamint Tomas Strazay, a Slovak Foreign Policy Association kutatója.

A szakmai programokon túl a résztvevőknek lehetősége nyílt kulturális programokon is részt venni, melyen keresztül jobban megismerhették a közép-európai értékeket és a régió kulturális örökségét. E programot részét képezte a Magyar Országgyűlés, valamint a Memento Park meglátogatása, valamint hajós kirándulás Visegrádra és Szentendrére. Az informális programok része volt a nemzetközi est, melynek során a résztvevők saját hazájuk jellegzetes ételeit, italait és szokásait ismertették, valamint a borkóstoló is, ahol a magyar borokon kívül az ország történelmét is jobban megismerték.

Az esemény végén a hallgatók megalkották a Nyári Egyetem időkapszuláját, sorrendbe állítva, hogy számukra mik a jelenleg legfontosabb nemzetközi folyamatok és azok milyen hatással lehetnek a jövőre. Az időkapszulában a jövő AJSS diákjai azt is olvashatják majd, hogy 2019-ben hogyan képzeli el 30 fiatal Budapesten Közép-Európát öt-tíz év múlva.

 

EU-V4 iroda