Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások

Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Új geoökonómiai kilátások Ázsia és Európa között című konferenciasorozat részeként 2020. szeptember 24-én került megrendezésre az Antall József Tudásközpont szervezésében „Az ASEAN szerepe a globális politikában: Percepciók, stratégiák, kilátások” című online nemzetközi konferencia.

A rendezvény első, az ASEAN kelet-ázsiai gazdasági kapcsolataira fókuszáló paneljéből kiderült, hogy bár a pandémia az összes ASEAN ország gazdaságára komoly csapást mért, néhány pozitív irányú változást is elindított. Ilyen például egyes termelési tevékenységeknek a régióba irányuló relokációja, vagy új, egészségügyi típusú exporttermékek gyártásának a megkezdése. Bár az ASEAN országok mindegyikében érezhető a globális kereskedelembe vetett bizalom megingása, a szakértők szerint nem kell izolacionalista fordulatra számítani, ugyanakkor egy változatosabb interregionális kereskedelem alakulhat ki a térségben.

A rendezvény második, az ASEAN+3 (Kína, Japán, Dél-Korea) és az EU kapcsolataira fókuszáló részéből kiderült, hogy a legfontosabbnak számító kereskedelmi és befektetési kapcsolatok mellett meglepő módon a biztonságpolitikának is kiemelt szerep jut az EU-ASEAN viszonyában. A panelban szóba kerültek a két regionális szervezet közti legfőbb különbségek, az együttműködés eddigi eredményei és a jövőbeni lehetőségek, kihívások. A szakértők egyet értettek abban, hogy a történelmi és kulturális hagyományok miatt Európa és Dél-Kelet-Ázsia viszonyában a kapcsolatok bilaterális szintje továbbra is felülírja a multilaterális szintet. Szóba került továbbá Kína erősödő dél-kelet-ázsiai jelenlétének, valamint az amerikai-kínai versengésnek az EU-ASEAN kapcsolatokra gyakorolt hatása is.

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda