Kutatók Éjszakája 2020 - Aktualitások a nemzetközi kapcsolatok világából

Kutatók Éjszakája 2020 - Aktualitások a nemzetközi kapcsolatok világából

Kutatás | Kül- és biztonságpolitika

Intézetünk 2020-ban második alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakája elnevezésű, Európa-szerte megrendezett programsorozaton, amely ezúttal – rendhagyó módon – november végén került megrendezésre. Az „Aktualitások a nemzetközi kapcsolatok világából” című online esemény keretein belül megtartott rövid előadásokon keresztül szakértőink betekintést nyújtottak az érdeklődők számára kutatási területeik legizgalmasabb kérdéseibe.

A rendezvényt Stepper Péter nyitotta, aki előadásában arra kereste a választ, hogy a jövőben milyen hatást gyakorol a NATO-ra az idei amerikai elnökválasztások eredménye. Őt Pál Zsombor Szabolcs követte, aki a latin-amerikai országokban érvényesülő nagyhatalmi érdekek eddigi fejlődését vázolta. Ezután Hamar Balázs fejtette ki az Európai Unió nemzetközi segélyezésben betöltött szerepét, majd Iszák Krisztinára került a sor, aki előadásában az Európai Gazdasági és Monetáris Unió eddigi reformjait tekintette át. A sorban Dobrowiecki Péter előadása következett, amely a mai napig nyitott „macedón kérdéssel” foglalkozott, majd Krajcsír Lukács nyújtott betekintést a nemzetközi fegyvercsempészet egyik emlékezetes történelmi példájába, a „Lidice-balhéba”. Ezt követően Kozma Tamás tartott előadást „Földgáz a Kelet-Mediterráneumban: Energiaforrás vagy konfliktusforrás?” címmel, majd a bahreini-emírségi-izraeli normalizáció geopolitikai jelentőségét ismertette a közönséggel Csepregi Zsolt. Végezetül, Miklós Norbert kínai mesterséges intelligenciáról szóló előadását követően Gulyás Zsófia értékelte a Fülöp-szigetek jelenlegi elnökének eddigi politikai tevékenységét.

A több mint négyórás előadássorozat rendkívül sokszínű volt: kutatóink könnyedebb és komolyabb hangvételű témákon keresztül nyújtottak globális áttekintést a nemzetközi kapcsolatok világáról.

Kutatás