Relations Between India and the Visegrad Group: Challenges and Opportunities

Relations Between India and the Visegrad Group: Challenges and Opportunities

Globális kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Antall József Tudásközpont szervezésében 2021. április 29-én került megrendezésre az India és a Visegrádi Négyek kapcsolata: Kihívások és lehetőségek című panelbeszélgetés. Az esemény meghívott előadói Dr. Gulshan Sachdeva, a Jawaharlal Nehru Egyetem Európai Tanulmányok Központjának vezetője, valamint Patryk Kugiel, a Lengyel Külügyi Intézet vezető elemzője voltak, míg a moderátor szerepét Miklós Norbert, az Antall József Tudásközpont nemzetközi kapcsolatok referense töltötte be.

A panelbeszélgetés célja az India és a Visegrádi Négyek (V4) közötti kapcsolatok különböző dimenzióinak feltérképezése volt, amely mindezidáig egy igen kevéssé kutatott témaként volt jelen a nemzetközi kapcsolatok tudományágban. Az esemény megszervezésével az Antall József Tudásközpont célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a lehetőségekre és kihívásokra, amelyeket az India-V4 együttműködések fejlesztésének vonatkozásában azonosíthatunk, illetve, hogy  aktívabb eszmecserére ösztönözze a nemzetközi kutatóközösséget a téma vonatkozásában.

A panelbeszélgetés során többek között a V4 országok és India közötti kapcsolatok történetét és a magas szintű bilaterális és multilaterális egyezmények tartalmát vizsgálták az elemzők, valamint arra a kérdésre is választ adtak, hogy milyen módon alakítható ki egy többrétegű és elmélyített kapcsolatrendszer a felek között. Emellett szó esett a gazdasági kapcsolatokról, amelyek mind az indiai, mind pedig a V4 országok szemszögéből bemutatásra kerültek. A panelbeszélgetés végén a meghívott vendégeket arról kérdeztük, hogy milyen szakpolitikai javaslatokat fogalmaznának meg az India és a V4 országok kapcsolatainak további erősítését és mélyítését elősegítendő: utóbbi kérdés vonatkozásában mindkét szakértő igen pozitív és bizakodó álláspontot képviselt.

Globális kapcsolatok iroda