Sokk és felfordulás: A Covid-19 járvány és az olajválság

Sokk és felfordulás: A Covid-19 járvány és az olajválság

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda | Kül- és biztonságpolitika

Az Antall József Tudásközpont szervezésében került megrendezésre a Sokk és felfordulás: A COVID-19 járvány és az olajválság című online panelbeszélgetés, amelynek meghívott előadói Saleh Al Muhanna, a rijádi székhelyű King Abdullah Petroleum Science and Research Center (KAPSARC) kutatója, valamint Dr. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) programvezetője és vezető kutatója voltak, míg a moderátor szerepét Kozma Tamás, az Antall József Tudásközpont Ázsiai és Afrikai Kapcsolatok Irodájának vezetője töltötte be.

A beszélgetés célja az volt, hogy a 2020-as év folyamán előtérbe került, szerteágazó kihívásokat elemezze, és következtetéseket vonjon le arra nézve, hogy a koronavírus-járvány és az olajár körüli konfliktusok összességében hogyan befolyásolták a Közel-Kelet biztonságát, gazdasági kilátásait, és hatalmi erőviszonyait az elmúlt időszakban.

Ezzel összehangban a szakértők többek között a koronavírus-járvány mindennapi és az üzleti életre gyakorolt hatásait vizsgálták az Öböl térségének vonatkozásában, ezt követően pedig a 2020 tavaszán lezajlott, az olajkitermelés korlátozására és az olajárakra irányuló konfliktus körülményeit és annak következményeit elemezték, valamint szót ejtettek arról, hogy az alacsony kőolajár miként befolyásolja az olajkitermelő országok költségvetési kilátásait. Ezt követően szó esett az olajkitermelő országok gazdasági diverzifikációs lehetőségeiről, különös tekintettel Szaúd-Arábiára, és annak Vízió 2030 projektjére.

Ázsia és Afrika kapcsolatok iroda