Young Leaders' Forum

Young Leaders' Forum

EU-V4 iroda | Innováció

A Young Leaders’ Forum témája az idei évben a környezet és a víz tudománnyal, technológiával és innovációval való kapcsolata volt. A fórum fő célja egy aktív párbeszéd kialakítása a mester- vagy PhD tanulmányaikat végző egyetemisták/kutatók, valamint fiatal szakemberek, startupperek, innovátorok, feltalálók, a közigazgatásban aktív szakértők és az innovatív projektekbe befektető vállalatoknál dolgozó fiatal szakemberek között. A háromnapos rendezvény során a résztvevőknek lehetőségük volt megosztani egymással tapasztalataikat, ötleteiket és ismereteiket, a panelbeszélgetések, szemináriumok és workshopok pedig egyéni készségeik fejlesztését is lehetővé tették. A program mindezeken túl olyan, szakértők által tartott konzultációkat és beszélgetéseket is magában foglalt, amelyek a résztvevők vezetői képességeinek fejlesztését célozták, továbbá azt, hogy gyakorlati ismereteket szerezzenek, és személyes tapasztalatokról halljanak a hatékony és sikeres karrierépítés vagy a saját vállalkozás/startup létrehozásának témaköreiben.

A panelbeszélgetések szakértői olyan kérdéseket jártak körül, mint az internet és közösségi média szerepe a környezettel kapcsolatos gondolkodásmód alakításában, valamint a tudomány, technológia és innováció jelentősége a víz, mint globális erőforrás jövőjének alakulásában.

A fórum Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárának nyitóbeszédével kezdődött. A helyettes államtitkár asszony beszédében a vízgazdálkodással és az éghajlatváltozással összefüggő kérdésekre helyezte a hangsúlyt. Egyebek mellett felhívta a figyelmet a csapadék változó jellegére és arra, hogy ezen változások hogyan befolyásolják életünket és környezetünket, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a világ minden részén. Botos Barbara hangsúlyozta, hogy a víz a XXI. század új aranya lesz, és kiemelte Magyarország elkötelezettségét a vízgazdálkodás és a nemzetközi klímapolitikák iránt.

A “Social Media and the Internet” témakörét tárgyaló panelbeszélgetés szakértői olyan aktuális kulcsfontosságú kérdéseket vitattak meg, mint a közösségi médiával és az álhírekkel összefüggő kérdések és kihívások, valamint azok hatásai és szerepe a környezeti kérdésekről való gondolkodásmód alakításában. Szakértőink, Plántek Lea, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének kommunikációs szakembere, Miloš Gregor, a Masaryk Egyetem Nemzetközi Politikatudományi Intézetének kutatója, Rafal Fabianowicz, a Visegrád a fenntarthatóságért (V4SDG) nonprofit szervezet külkapcsolatokért felelős munkatársa és Ölveczky Tamás, a Be Social ügyfélkapcsolati igazgatója kiemelte, hogy a különböző generációk eltérő módon és csatornákon keresztül értelmezik a híreket és információkat és egyetértettek abban, hogy a közösségi média és az influencerek megjelenése mérföldkő a kommunikáció területén. Arra is rámutattak, hogy a hagyományos médiacsatornákba vetett bizalom csökkenése következtében vannak, akik inkább influencerekhez és a közösségi média felé fordulnak, ugyanakkor elfelejtik azt, hogy utóbbiak nem minden esetben megbízható információforrások. Hangsúlyozták továbbá, hogy a média iránti ilyen megváltozott magatartás a COVID-19 világjárvánnyal és annak következményeivel is összefüggő jelenség, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a pandémia időszakában a megbízható információforrás jelentősége még inkább fontosabb, mint korábban.

A fórum második panelbeszélgetésének szakértői, Kenyeres István, a Biopólus Intézet alapítója, Huszár András, a Zöldpolitikai Központ igazgatója, Ligetvári Krisztina, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs nonprofit Kft. energiahatékonysági szakértője, valamint Balatonyi László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a víz, mint globális erőforrás jövőjével kapcsolatos kérdésekről beszélgettek. Az előadók olyan kulcsfontosságú témákat jártak körül, mint a víz, az energia és az élelmiszer kapcsolata, az innováció és a technológia mindennapi életbe való gyakorlatba ültetésének jelentősége, valamint az emberek technológiával kapcsolatos gondolkodásmódját érintő kérdések. A szakértők kiemelték, hogy fontos megérteni azt, hogy az innováció nem csupán az új technológiák létrehozásáról szól, hanem rendkívül fontos az emberek és a társadalom technológiával kapcsolatos általános gondolkodásának fejlesztése. Az előadók rámutattak arra is, hogy a klímaváltozás hatásait az úgynevezett “threat multiplier” kifejezéssel lehet leginkább jellemezni, amely azt jelenti, hogy utóbbi jelenség a már meglévő társadalmi-politikai törésvonalakat, gazdasági problémákat mélyíti tovább.

A fórum alatt a hallgatóság nemcsak különböző workshopokon, panelbeszélgetéseken, szemináriumokon és az utóbbiakat kiegészítő informális programokon vehetett részt, de lehetőségük volt ellátogatni a think.BDPST 2020 stratégiai konferenciára is. Az eseményen a fiatal szakemberek további panelbeszélgetéseket és előadásokat hallgathattak meg többek között az innovációt érintő témákban, a nagy technológiai óriásvállalatok szabályozásának kérdéseiről, az 5G terjedéséről és annak várható hatásairól, valamint az oktatás területén várható jövőbeli kihívásokról.

 

EU-V4 iroda