A Visegrádi Együttműködés válaszút előtt

A Visegrádi Együttműködés válaszút előtt

Könyvműhely | Könyvbemutatók

, 12:00 | Magyarország Európai Unió Állandó Képviselete | Rue de Tréves 92, 1040 Brüsszel

A Visegrádi Együttműködés válaszút előtt

▸ Nagyköveti kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató az Európa jövőjéről és a Visegrádi Csoport szerepéről az Unión belül

 

Az Antall József Tudásközpont a Magyarország Európai Unió Állandó Képviselete együttműködésével nagyköveti kerekasztal-beszélgetést és könyvbemutatót szervez a Visegrádi országok európai integrációjának 15. évfordulója alkalmából.

 

Három évtized telt el a közép-európai országok demokratikus átalakulása és a Visegrádi Együttműködés létrehozása óta. Ez az izgalmas időszak után egyéb nemzetközi és regionális szövetségek is létrejöttek, többek között a hagyományos preintegrációs projektek, redukcionista formák, valamint közlekedési hálózatokra és védelmi kérdésekre összpontosító kezdeményezések. Mindezek között a V4 az a platform, amely meggyőződésünk szerint a közép-európai politika alapjaként szolgál, elősegíti az együttműködést és hozzájárul e kulcsfontosságú európai régió további erősítéséhez a nemzetközi szintéren.

 

Nagyköveti kerekasztal-beszélgetés

Az első panelben a Visegrádi országok állandó képviselői megvitatják a V4 elmúlt 15 év integrációs folyamatainak közös pontjait és bemutatják a Visegrádi Együttműködés jövőjére vonatkozó elképzeléseiket egy "vadonatúj" Európai Unióban.

  • Peter Javorčík, Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Szlovákia állandó képviselete az Európai Unióban
  • Jakub Dürr, Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Cseh Köztársaság állandó képviselete az Európai Unióban
  • Andrzej Sadoś, Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Lengyelország állandó képviselete az Európai Unióban
  • Olivér Várhelyi, Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország állandó képviselete az Európai Unióban
  • Moderátor: Voller-Szenci Ildikó, Brüsszeli képviseleti iroda vezetője, Antall József Tudásközpont

 

Beszélgetés a szerzővel és a szerkesztővel - Közép-Európa és a Visegrádi Együttműködés

A rendezvény második részében a Visegrádi Négyek tankönyv kerül bemutatására, amely angol nyelven nyújt szakértői információt a visegrádi országok szoros együttműködésről. Ezt az egyedülálló kiadványt szerkesztője és társszerzője ismertetik.  A könyv bemutatja a regionális együttműködés átfogó történetét, a 2004-es EU csatlakozás folyamatát, a V4-ek aktuális európai politikájában betöltött szerepét, valamint a visegrádi négyek belső dinamikáját és külkapcsolatait. A tankönyv elősegíti Közép-Európa és a visegrádi régió működésének nemzetközi megértését, mind az oktatási, mind a politikai és társadalmi szintéren is.

  • Stepper Péter, Kutató, a könyv szerkesztője, Antall József Tudásközpont
  • Martin Michelot, Igazgatóhelyettes, EUROPEUM Európai Politikai Intézet, Prága
  • Jan Havránek, Tanácsadó, NATO főtitkári iroda tervezési osztálya   

 

A könyv a V4 stratégiai projekt keretében készült, Közép-Európa és a Visegrádi Együttműködés meghatározása, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

További információ a projektről az alábbi linken érhető el ▸ www.ajtk.hu/defining-central-europe-from-historical-and-policy-perspective

Könyvműhely