Central European Visions: A Három Tenger Kezdeményezés és lehetséges hatásai Közép-Európára

Central European Visions: A Három Tenger Kezdeményezés és lehetséges hatásai Közép-Európára

Transzatlanti kapcsolatok és biztonságpolitikai iroda | Kül- és biztonságpolitika

| Online

A 2016-os megalapítása óta a Három Tenger Kezdeményezést egy új eszköznek tekintik, amely tovább javíthatja a regionális együttműködést Közép-Európában azáltal, hogy erősíti az észak-déli összeköttetéseket a régióban. Néhány közép-európai ország jobban az élén jár a projektnek, leginkább Lengyelország és Horvátország, míg mások egyelőre vizsgálják, hogy a kezdeményezés hogyan szolgálná a közép-európai érdekeket, az euro-atlanti együttműködés és szövetség keretében. A kezdeményezés jelentős amerikai politikai támogatása további figyelemre méltó szempontot ad hozzá a Három Tenger Kezdeményezéshez, azáltal, hogy újabb lehetőségeket biztosít az esetleges együttműködésekhez, amely tovább erősítheti a transzatlanti köteléket.

A konferencia célja, hogy betekintést nyújtson, a Három Tenger Kezdeményezés transzatlanti és regionális funkcióiba, annak kulcsfontosságú pillérére – az energiabiztonság terén való együttműködésre koncentrálva. Az energetikai konnektivitás szignifikáns javítása a Három Tenger Kezdeményezés megalakulása óta a legfontosabb pontok között szerepel. Az észak-déli transzport- és infrastrukturális hálózat folyamatos fejlesztésével együtt az energiaforrások fokozott diverzifikációja különösen az LNG-import területén kulcsfontosságú. A Három Tenger Kezdeményezés segítené a jelenlegi közép-európai erőfeszítéseket, hogy biztonsági és gazdasági szempontból növelje a kapacitást és rugalmasságot- ez a cél kiemelt helyet foglal el az EU napirendjén is.

Nyitóbeszéd

CSEPREGI Zsolt, Nemzetközi igazgatóhelyettes, Antall József Tudásközpont

Panelbeszélgetés az Észak-Dél energiainfrastruktúra projektekről

Ian BREZINSKI, Vezető munkatárs, Transzatlanti Biztonsági Kezdeményezés, Scowcroft Stratégiai és Biztonsági Központ, Atlantic Council

VÖRÖS Tamás, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának Energetikai és Klímadiplomáciai Főosztályának vezetője

Szymon KARDAS, OSW- Lengyelországi Keletkutatási Központ

Moderátor: STEPPER Péter, Vezető kutató, Antall József Tudásközpont

Transzatlanti kapcsolatok és biztonságpolitikai iroda